Smeđa trulež: Uzroci, prevencija i suzbijanje

Neretko se, zasigurno, dešava da primetite da se na vašem voću razvija smeđa trulež, posebno nakon kiše. Koštunjavo voće je veoma ranjivo, posebno kajsije. Međutim, možemo je videti i na jabukama, breskvama, nektarinama, šljivama ili trešnjama. U ovom tekstu, bavićemo se uzrocima, a nakon toga i prevencijom i suzbijanjem smeđe truleži.

Vreme smeđe truleži

Možda ste primetili da se smeđa trulež pojavi na vašem voću jedne godine, dok je već one naredne sve u redu. I tako u krug. Da li ste se ikada zapitali zašto? Jedan od glavnih faktora ove jednačine su vremenski uslovi. Gljivične bolesti vole (i, u stvari, trebaju) vlažne uslove kako bi napredovale. Iako uzgajivači često priželjkuju obilje kiše koja bi obavila navodnjavanje, suvo vreme je odlično za uzgoj voća!

Toplo, kišovito vreme nosi mnogo rizika za voćare, da Zavod za meteorologiju čak izdaje upozorenja na opasnost od smeđe truleži. Ovo je da bi uzgajivači znali da su vlažni, topli dani pred nama.

Zgodan podsetnik da je vreme da preduzmete preventivne mere.

Insekti i smeđa trulež

Možda ste već i primetili kako smeđa trulež često počinje oko rupice na površini voća.

Veliki broj štetočina i insekata može izazvati ove rupice. Jedan od glavnih krivaca je sitna štetočina koja se zove Carpophilus buba, baštenski žižak, ili rokljača.

Ušice rokljače ostavljaju okrugle rupe u voću koje možete lako prepoznati.

Međutim, insekti nisu uvek izvor bolesti. Spore smeđe truleži možda već postoje negde na drvetu, jer je to ista bolest koja uzrokuje plamenjaču u proleće.

Plamenjača ne inficira isključivo cveće, već može da zarazi i samo stablo. Ako ste imali plamenjaču, postoji povećana šansa da vaše voće dobije i smeđu trulež, jer to znači da je infekcija već prisutna.

Međutim, insekti takođe mogu i širiti ovu bolest. Oni često sa sobom nose spore smeđe truleži i inficiraju plod kada ga pojedu.

Kombinacija male rupe u voću i malo kiše može lako dovesti do izbijanja smeđe truleži u vašem voćnjaku.

Higijena je zaista važna

Mnogo voća koje je zaraženo smeđom truležom ima tendenciju da padne na zemlju. Infekcija se može brzo pogoršavati sve dok plod u potpunosti ne istruli. Ovo stvara značajan rezervoar spora na tlu, u blizini voćke. Ove spore se raspršuju naokolo i lako mogu zaraziti zdravo voće koje ostane na drvetu.

Stoga, obavezno pokupite svo otpalo voće sa zemlje. Ukoliko voće nije predugo odležalo na travi, trebalo bi da možete da isečete truli deo i pojedete ili da ga skuvate.

Ukoliko ipak procenite da palo voće nije dovoljno dobro za jelo, možete ih bez brige staviti u kompost, ili će ih životinje poput koza ili živine u slast pojesti. Ovo će u mnogome pomoći da se zaustavi širenje bolesti za tekuću sezonu. Takođe će pomoći da se drvo odbrani od bolesti i sledeće godine.

Neophodno je ukloniti sve trulo i oštećeno voće koje vidite na drvetu, kako biste sprečili da se bolest širi sa jedne voćke na drugu. Komadići voća koji se dodiruju posebno su ranjivi.

Kako se sprečava smeđa trulež?

Sprečavanje smeđe truleži, kao i svako drugo upravljanje bolestima voćaka, oslanja se na osam principa prevencije bolesti:

  • Tretirajte tlo
  • Bolje sprečiti nego lečiti
  • Zaštitite predatore
  • Podstičite raznolikost u svojom voćnjaku
  • Higijena, higijena, higijena
  • Održavajte svoje drveće
  • Redovno pratite stanje drveća
  • Pažljivo isplanirajte vaš voćnjak

 

Kako da primenite ove principe na smeđu trulež? Srećom, imate veliku „kutiju alata“ preventivnih mera koje lako mođete sprovesti. Sve počinje pravilnim orezivanjem stabla kako bi se omogućio dobar protok vazduha, što pomaže da se voće brzo osuši po vlažnom vremenu.

Sledi pravilno proređivanje plodova. Ako se plodovi ne dodiruju dok rastu, mnogo je teže da se bolest širi. Preventivno prskanje je takođe ključno, posebno u vlažnim godinama.

Na kraju, baštenska higijena je vaš prijatelj. Uklanjanje zaraženog voća, sečenje zaraženog drveta i sprečavanje insekata koji puze da grizu voće će svakako pomoći.

Da li je prekasno da sprečim smeđu trulež ako je već imam?

Srećom, odgovor je ne!

Neke gljivične bolesti su neizlečive kada ih voćke zapate. Uvijanje listova u breskvama i nektarinama je klasičan primer. Ali druge infekcije, kao što je smeđa trulež, svakako vredi tretirati kako bi se sprečilo njihovo dalje širenje i pogoršanje.

Najbolje rešenje je upotreba „spreja za pokrivanje” dozvoljenog organskog fungicida. Više volimo sumpor jer je jedan od najmanje štetnih, relativno je jednostavan za upotrebu i (ako koristite pravi tip) može biti veoma efikasan.

 

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.