Održavanje voćnih zasada u proleće

Svaki, da ne kažemo “pravi” voćar treba da uradi nekoliko stvari za pripremu biljaka za predstojeću vegetaciju. April je idealno vreme za obavljanje svih važnih kulturnih aktivnosti koje su potrebne za proizvodnju ukusnog voća kasnije tokom sezone. Zima nam je uskoro na izmaku, te ćemo sa vama sada proći sve ono što je potrebno obaviti u proleće za najbolje prinose.

Orezivanje

Generalno, preporučujemo da se zrele voćke orezuju u proleće svake godine. Umereno do lagano obrezivanje je neophodno. Ako je potrebno obimno obrezivanje, najbolje je da se to uradi u periodu od 2 do 3 godine. Trebalo bi da postoji ravnoteža između vegetativnog rasta i plodonošenja unutar drveta. Ozbiljna rezidba će izazvati prekomerni vegetativni rast, smanjujući protok i plodove u narednih nekoliko godina. Opšta pravila za obrezivanje plodova drveća uključuju sledeće smernice.

  1. Uklonite slomljene, bolesne grane ili grane zaražene insektima.
  2. Zadržite horizontalne grane ili one pod uglom od 45 stepeni u odnosu na deblo. Uklonite grane koje formiraju oštar uspravan ugao sa deblom i slabe grane koje vise.
  3. Ako svetlost ne prodire u centar drveta, razblažite unutrašnjost tako što ćete ukloniti cele grane ili delove grana većeg kraka.
  4. Podstaknite rast tamo gde je potrebno sečenjem na izdanke i pupoljke koji su usmereni nagore. Nasuprot tome, ako je rezidba potrebna na veoma bujnom drveću, orezujte na slabe izdanke ili pupoljke koji su usmereni naniže.

Orezivanje sitnog voća kao što su borovnice, grožđe, brusnice i ogrozd obično se reguliše rezidbom, pa je često prikladna snažnija rezidba u proleće. Borovnice se generalno orezuju uklanjanjem 2 do 3 cela štapa godišnje, ostavljajući samo trske stare 6 godina i mlađe. Grožđe se orezuje odabirom 4 do 6 umereno rastućih štapova, a zatim raspoređivanjem 40 do 60 pupoljaka na ovim štapovima na umereno bujnim lozama. Svi ostali štapovi se uklanjaju, sa izuzetkom nekoliko koji se zadržavaju i seku na jedan pupoljak da bi se obezbedili štapovi sledeće godine.

Đubrenje

Preporučujemo primenu đubriva u aprilu kako bi hranljive materije bile u zoni korena kada se rast nastavi u maju. Kada dođe do nedostataka hranljivih materija, poželjan je dodatni rast, ili prekomerna kiša u proleće rano ispira hranljive materije, druga primena se može izvršiti krajem maja. Kod drveća i drvenastih sitnih plodova, đubrenje posle sredine juna se ne preporučuje jer može podstaći rast prekasno u sezoni. Novi izdanci možda neće očvrsnuti kako treba i postati podložni zimskim povredama ako se to dogodi.

Đubrenje organskim đubrivima ili đubrivima sa sporim oslobađanjem često je manje zadovoljavajuće za voće drveća i drvenasto sitno voće. Hranjive materije, posebno azot, su dostupni kontinuirano tokom cele sezone, što može podstaći kasni rast i povećati mogućnost zimske povrede. Najjednostavnije rešenje je da primenite đubrivo rastvorljivo u vodi kao što je 10-10-10. Ovo đubrivo je lako dostupno u poljoprivrednim apotekama i može se koristiti za sve voće. Đubrivo 10-10-10 sadrži po 10% azota, fosfora i kalijuma. Konkretne preporuke za količinu koju treba primeniti su teške zbog brojnih faktora koji utiču na dostupnost hranljivih materija, ali opšte smernice su date u tabeli 1. Đubrivo treba ravnomerno rasporediti po vrhu zemlje ispod drveta ili biljke i napolju sve do grane se šire. Đubrivo ne treba primenjivati na jagode u proleće plodnih godina. Ukus voća će biti znatno oslabljen, jagode će biti mekše, a rezultirajući snažan vegetativni rast će podstaći razvoj truleži voća.

Tabela 1. Preporučene količine đubriva

Voće Količina 10-10-10 đubriva Max. količina u jednoj godini
Jabuka 80ml (po svakoj godini starosti) 1.2l
Kruška 80ml (po svakoj godini starosti) 1l
Višnja 60ml (po svakoj godini starosti) 1l
Breskva 120ml (po svakoj godini starosti) 1l
Šljiva 60ml (po svakoj godini starosti) 1l
Kisela višnja 80ml (po svakoj godini starosti) 1l
Borovnica 40ml (po svakoj godini starosti) 0.2l
Grožđe 40ml (po svakoj godini starosti) 0.2l

Sadnja voćaka i sitnog voća

Najbolje vreme za sadnju drveća i malih voćaka je ono rano u proleće kada se zemlja može na odgovarajući način obraditi. Obično je to od početka do sredine aprila. Treba paziti da se zemljište ne obrađuje prerano kada je veoma vlažno, jer je verovatno da se zemlja sabije. Obradite tlo i primenite izmene tla pre sadnje. Rana sadnja omogućava razvoj korena i rast u okolno zemljište pre nego što toplo vreme stvori veliku potražnju za vodom na vrhu.

Uklonite malč sa jagoda

Jagode se malčiraju u jesen da bi se zaštitile od hladnoće tokom zime. Sad treba ukloniti malč kako bi se omogućio razvoj listova. U prošlosti, baštovani su ostavljali malč u proleće u nadi da će odložiti cvetanje, čime se smanjuje mogućnost oštećenja od mraza. Nedavna istraživanja su pokazala da će odlaganje uklanjanja malča smanjiti cvetanje. Oko pojedinačne biljke treba zadržati malč kako se jagode koje se razvijaju kasnije u proleće ne bi zaprljale i smanjila mogućnost truljenja. Višak malča treba staviti u sredinu reda kako bi se suzbili korovi i učinila berbu plodova prijatnijom.

Popravka rešetke i postavljanje nosača

April je odlično vreme za postavljanje rešetki i na voće i na sitno voće. Ovo je takođe pogodno vreme za popravke postojećih struktura. Izdanci u ovom trenutku neće rasti, tako da će postavljanje i popravka oko biljaka dovesti do njihovog minimalnog oštećenja.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.