Ratarstvo

Ratarske kulture u našoj ponudi

polje pšenice

Pšenica

Pšenica potiče iz područja Levanta i Bliskog istoka. Nastala je selekcijom divljih trava koje su davale seme određenih karakteristika.

Pročitaj više»

Ratarstvo u modernom dobu daleko prevazilazi oranje, bacanje semena i navodnjavanje polja. Kao sastavni deo zemljoradnje, ono je složen proces uzgoja kultivisanih biljaka. Neophodan je skup različitih znanja u cilju postizanja što kvalitetnijeg prinosa.

Ratarstvo obuhvata povrtarstvo, kao i proizvodnju krmnog bilja, industrijskog bilja i žita.

Obrada zemljišta se izvodi prema tipu zemljišta, sastavu, kulturi koja se uzgaja i pojedinačnim sortama. Ciljevi obrade su poboljšanje fizičkog, biološkog i hemijskog stanja, stvaranje vodno-vazdušnih odnosa povoljnih za datu kulturu, unošenje đubriva, uništavanje biljnog pokrivača, korova i štetočina, stvaranje antropogenog zemljišta.

Osnovna obrada zemljišta predstavlja pripremu zemljišta do određene dubine kako bi bilo povoljno za proces klijanja i nicanja gajene biljke, a nakon toga i za razvoj korenovog sistema. Dobra priprema i održavanje oranica direktno utiču na prinos osetljivih kultura pšenice, kukuruza i soje.

Tehnike osnovne obrade su oranje, rigolovanje, valjanje i specijalni načini obrade uglavnom u cilju melioracije.

Dopunska obrada bi se mogla nazvati i finim podešavanjem za specifične potrebe proizvodnje određene kulture. Obuhvata usitnjavanje, rastresanje i ravnanje površinskog sloja. Na taj način se poboljšavaju toplotne i vodno-vazdušne osobine, smanjuje se evaporacija, te se pojačava biološko sazrevanje zemljišta kroz dodatno đubrenje, i uništavanje štetočina i korova.

Dopunska obrada može da se izvodi neposredno nakon osnovne obrade ili neposredno pre setve.

Jabuke

Kruške

Orasi

Sadnice

Kontaktirajte nas!

Računovodstvo i sedište preduzeća:

Proizvodnja, skladištenje i pakovanje:

Pošaljite nam poruku:

    This site is registered on wpml.org as a development site.