orasi

Orah je veoma stara vrsta. Prvobitno je rastao kao divlji orah u šumama Azije, a preko Mediterana se proširio po celom svetu. Postoji dvadeset i jedna vrsta oraha, svaka je jestiva. U ishrani se najviše koristi domaći orah.

Pokazalo se da je orah biljka velike iskorišćenosti, jer može da se koristi u ishrani, u spravljanju melema i lekova, kao i u izradi nameštaja, oruđa i oružja.

Energetska vrednost je vrlo visoka – 654 KCal na 100 grama. Orah sadrži visok nivo dobrih masti i proteina.

Najveća nutritivna i lekovita vrednost ploda oraha je u visokoj koncentraciji dobrih masti (65,21 g na 100 grama). Naime, orasi obiluju Omega-3 masnim kiselinama u većoj meri nego drugo voće istog roda, uz veoma visok nivo i Omega-6 masnih kiselina. Ove polinezasićene masne kiseline imaju višestruko dobro dejstvo na zdravlje. One pomažu u borbi protiv upalnih procesa, potpomažu regeneraciju mišića i sagorevanje masti, te jačaju zdravlje srca, mozga i očiju.

Nivo ugljenih hidrata je nizak kao i kod većine koštunjavog voća (13.71 na 100gr) tako da se preporučuje osobama sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom.

Jezgro oraha je dobar izvor proteina i vlakana , jer ih ima u umerenoj meri.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina, minerala i aminokiselina orah ima antioksidantno, protektivno i preventivno dejstvo na organizam.

Jabuke

Kruške

Sadnice

Ratarstvo

Kontaktirajte nas!

Računovodstvo i sedište preduzeća:

Proizvodnja, skladištenje i pakovanje:

Pošaljite nam poruku:

    This site is registered on wpml.org as a development site.