Kako pravilno obaviti đubrenje kruške?

Đubrenje kruške možemo obaviti na razne načine ali preporučen je metod koji donosi najveću efikasnost i absorbciju neophodnih organskih i neorganskih elemenata, minerala i vitamina.

Pre setve, svakako moramo znati na kom tipu zemljišta sadimo svoju krušku i čime ćemo je đubrti. Metoda đubrenja zavisiće od vrste đubriva koje koristimo. Da li je ono organsko ili mineralno? Da li je u pitanju čvrsto ili tečno, rastvorljivo ili nerastvorljivo? Je li đubrivo prosto, složeno ili mešovito? Takođe će zavisiti od osobine zemljišta kao i njegove površine, od osobina korena koje zavisi od uzrasta sadnice, klimatskih uslova u kojima treba da opstane, itd. 

Neophodna pokretljivost gore navedenih elemenata kao i vitamina i minerala smatra se najboljom pri upotrebi nitratnih đubriva. Dokazano je da su azotna a posebno nitratna đubriva izuzetno podložna ispiranju, za razliku od fosfornih i kalijumovih koja pokazuju tešku pokretljivost. 

Đubrenje kruške u odnosu na namenu

Način dodavanja đubriva najviše zavisi od namene koji se žele postići:

  • đubrenje prilikom sadnje
  • đubrenje u rasadnicima
  • đubrenje kruške u rodu
  • đubrenje radi regeneracije
  • đubrenje u selekcione svrhe

Ako redovno đubrimo, voćnjak bi trebalo đubriti mineralnim đubrivima dva ili tri puta godišnje. Đubrenje se sastoji od osnovnog đubriva i prehrane. Osnovno đubrivo u sebi ima najviše fosfora i kalijuma, dok je prehrana pojačana azotom na kome je i naglasak. Cilj osnovnog đubrenja je rast plodova i listne mase voćaka tj. da sve neophodne hranljive materije neophodne za pravilan rast i razvoj voćka apsorbujej.

Jedan primer osnovnih biogenih elemenata za đubrenje kruške čiji je očekivani prinos 40 tona. Imajući u vidu sve faktore, a pre svega nivo hranljivosti zemljišta, smatra se da su neophodne ove količine đubriva – (srednji nivo obezbeđenosti zemljišta): 170kg azota, 40kg fosfora, 150kg kalijuma, 30kg magnezijuma. 

Ovakvo đubrivo se “baca” ispod cele krošnje i najbolje ga je koristiti pre kiše i snežnih padavina kako bi se lakše otopilo i apsorbovalo u zemlji pa i u voće korenim sistemom. Ne postoji univerzalno pravilo pa se je ukupna preporučena količina oko 200kg do 300kg đubriva po jednom stablu kruške.

Đubrenje kruške pred cvetanje

Pred cvetanje preporučujemo đubrenje kruške đubrivima na bazi azota, jer je neophodno voćki da apsorbuje dovoljne količine Urea, KAN, AN kako bi naše voćke bile plodonosne, krupne i kvalitetne. Sa ovom vrsdtom đubripta ne treba preterivati kako ne bi izazvali preteranni rast koji nam smanjuje količinu prinosa pa je do 50 kg po stablu neka sandardna mera. 

Metode đubrenja kruške

Pored potrebe za đubrenje u zavisnosti od namene, đubrenje kruške se obavlja i kao unos đubriva u zemljište. Postoji par načina na koje bi tečna đubriva trebalo aplicirati:

  • Tečna đubriva možemo razlivati  po površini tla ili ih dodavati sipanjem u rupe i brazdice oko kruške
  • pomoću raznih ubrizgača ili i  sondi koje su pod pritiskom
  • stavljanjem đubriva u vodu za navodnjavanje, pa đubrenjem putem navodnjavanja
  • Tečno đubrivo se može ubrizgati  rastvoreno pod koru, odnosno u tkivo najmlađeg drveta 
  • Prskanjem po lišću voćke.

Folijarna ishrana

Ključni elementi pri čijem nedostatku u fazi oplodnje koji dovodi do deformacije plodova su svakako bor i gvožđe. Oni su neophodani je tokom celog životnog veka voćke. SImptomatski njihove nedostatke možete brzo uoćiti na biljci i pojavljuju se tokom cele vegetacije. 

Pored zaštitnih sredstava savetuje se tretiranje za foliranu ishranu. Kako bi voćke obezbeđivali neophodnim mikroelementima preparatima koji su u prahu, kristalu ili u tabletama. Njih mešamo sa vodom prema datom uputstvu koje se dobija uz preparat, a u skladu sa potrebama naše voćke.

Treba imati u vidu ukoliko je stablo nakon berbe transportovalo bor u koren, biće ga više na raspolaganju početkom iduće vegetacije i to je još jedan od razloga zašto je neophodno nepreskakati prvi korak što je analiza zemljišta na kome je voćnjak. 

Đubrenje mladih voćnjaka

Mladi voćnjaci su konstantno i periodu intenzivnog rasta i razvoja i zahtevaju veliku količinu nege. Period koji to zahteva je od momenta sađenja sadnjica dok te sadnice ne razviju skeletne grane sa obeležjuma predviđenog za oblik gajenja, Ovaj period je krači kod ekstaintenzivnih zasad. U drugoj i prvoj godini, voćke se đubre pojedinačno.

Mlade voćke treba redovno đubriti kako bi se ubrzao rast i razvoj, jer od toga koliko pravilno hranimo i đubrimo krušku najviše zavisi brzina i razvoj voćnjaka. Takoše veoma bitno je da zona đubrenja voćaka treba da bude nešto šira od krošnje.

Posebna nega određenih sorti kruške

Određene sorte kruške, kao što su viljamovka i kaluđerka, pored prehrane i đubrenja zahtevaju još nege i zaštite. One  su veoma osetljive i oboljevaju od čađave krastavosti ploda i pegavosti lišća. 

Tipični simptomi koji se ispoljavaju na  lišću ispoljavaju su u vidu sivomaslinastih pegica, dok se  na plodovima se formiraju  krastave pege koje deformišu plod i izazivaju pucanje tkiva u okviru pege. Ovo drastično umanjuje kvalitet plodova. 

Bolest nastupa tako što u prvim fazama zarazi plodove u lišće kruške, zbog čega veoma rano opadaju.Jedina do sada poznata, a u isto vreme uspešna mera protiv ove bolesti je primena fungicida. 

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.