Najbolja đubriva za voće

Imati dobar voćnjak znači uložiti vreme i novac. Da bi plod bio zdrav, kvalitetan i sočan, ipak nije dovoljno samo napraviti početna ulaganja. Naprotiv, potrebno je održavanje tokom cele godine, kao i odabrati najbolja đubriva za voće koje uzgajate.

Đubrenje ne utiče samo na plodnost voćke. Ono je to da povoljno utiče i na samu strukturu zamljišta. Zahvaljujući ovom procesu, regulišu se i faktori poput trajanja vegetacije, porasta vegetativne mase i otpornosti voćki na niske temperature. 

Kada đubriti voće?

Postoje dva tipa đubrenja voća – prolećno i jesenje. 

Kako se đubrenje obavlja u periodu kada su voćke u fazi mirovanja, ova dva godišnja doba predstavljaju idealne prilike da se ono obavi. Pre nego što se i jedno i drugo obavi, zemlju je neophodno analizirati. 

Prolećno đubrenje se radi najčešće sredinom ili krajem aprila. Kako je nedostatak azota veliki problem voćkama, ovo đubrenje se predlaže da bi lišće bilo krupnije i da bi voćke cvetale kako treba. 

S druge strane, jesenje đubrenje se radi da bi se voćke razvijale i da bi se poboljšala lisna i drvna masa. Za ovu vrstu, koriste se organska i mineralna đubriva. Jesenje đubrenje se obavlja nakon opadanja lišća – po završetku vegetacije. 

Vrste đubriva

Postoji nekoliko vrsta đubriva koje možete iskoristiti u vašem voćnjaku. Najbolja đubriva za voće na našim prostorima u smislu da su najčešći izbor voćara u Srbiji su stajska đubriva ili stajnjaci.. Ovo organsko đubrivo može bitit zgorelo ili poluzgorelo. 

Goveđe stajsko đubrivo je posebno popularno i njegova najveća prednost je to što popravlja fizičke osobine zemljišta, kao i vodno-vazdušni i toplotni režim. 

Ono je posebno dobro i tokom sušnih godina. Zahvaljujući ovoj vrsti, zasadi nemaju problema sa nedostatkom vlage. Pored goveđeg, čest izbor su i konjski, svinjski, ovčiji i živinski stajnjak.

Najbolja đubriva za voće tokom cvetanja su azotna đubriva. Ona su posebno potrebna za plodonošenje voćaka, krupnoću i kvalitet plodova. Proizvodi sa oznakom UREA, KAN i AN su samo neki od onih koji mogu pomoći da se ovi faktori regulišu. 

NPK formulacije su kompleksna đubriva i spadaju u grupu mineralnih đubriva. Ona sadrže azot fosfor i kalijum u tačno određenom odnosu, kao i druge elemente. 

Koliko đubriva koristiti?

Dok su u zemljištu, hranljive materije su podložne inaktivaciji i aktivaciji. Inaktivacija je promena vezivanja, dok je aktivacija promena oslobađanja. Zbog ovoga, teže se može proceniti tačna količina hranljivih materija koja je potrebna voćkama. 

Ne samo to, problem je i što se hraniva u zemljištu često gube ili ispiraju usled obilnih padavina. Od svojstva zemljišta zavisi to koliko će materije ostati u njemu, a koliko će nestati. 

Količina đubriva koja se koristi zavisi od toga koja je vrsta đubrenja u pitanju, koliko su voćke stare i vrste đubriva koja se koristi. 

Otprilike, na sadnice stare jednu i dve godine upotrebi se do 100gr đubriva (jedna do dve šake). Voće u rodu zahteva 300-500gr, a starije voće može da traži preko pola kilograma đubriva. 

Važnost đubrenja 

Jedna od najvažnijih agrotehničkih mera jeste upravo đubrenje. Ovaj proces je tu da voćkama obezbedi dovoljno hranljivih materija da bi one rasle. Kako voćke hranu izvlače iz zemlje, to je upravo prostor koji je u fokusu tokom ovog procesa. 

Zašto je baš azot važan? Azot je deo organa i tkiva voćke. Kao takav, zastupelen u većini delova voćke. Ima ga u listu, cvetnom pupoljku, plodu i semenu. 

On je tu da se reguliše fotosinteza, rast lista i ploda i da se poveće zametanje cvetnih pupoljaka. Da bi voćka rasla, azot joj je neophodan. Ipak, ne sme se ni preterati sa azotom.

Na primer, zemljište prebogato ovim elementom čini da mladari, korenje i lišže previše porastu. U ovom slučaju, mladari ostaju sa zelenim mekanim tkivom i izmrzavaju. Vreme dozrevanja plodova se produžava i vreme trajanja ploda se skraćuje. 

Proces đubrenja

Ova agrotehnička mera obavlja se pred cvetanje. Najbolje je obaviti ga pred kišu. Ukoliko se, ipak, kiša ne očekuje, đubrivo se može uneti u zemlju i putem okopavanja ilii freziranja. 

Ovo je važno jer se na taj način čuva azot. Ako sav azot ispari, propadaju i vreme i novac uloženi u sadnju i održavanje voćnjaka. Ako je krošnja velika, đubrivo treba naneti ispod čitave krošnje. 

Da bi se odredila prava mera i vrsta đubriva, potrebno je sprovesti agrotehničku analizu zemljišta. Rezultati ove analize precizno će odgovoriti na sve nedoumice vezane za đubrenje i adekvatno pripremiti voćara za ovaj bitan zadatak.

Jedna od najvažnijih agrotehničkih mera, đubrenje, donosi svakom voćnjaku neophodne hranljive materije. Da budete sigurni da je vaš voćnjak dobro nahranjen, postarajte se da izaberete najbolja đubriva za voće koje uzgajate i obavite ovaj proces na pravi način!

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.