Kako zaštititi jabuke od crva?

Zaštita voća i povrća neophodan je korak u očuvanju vašeg voćnjaka ili povrtnjaka. Jedna vrsta voća koju je posebno teško zaštititi je jabuka. Dakle, kako zaštititi jabuke?

Najveći procenat bolesti i štetočina napada upravo ovu voćku. Iz tog razloga, važno je preduzeti prave mere u pravo vreme. 

Bilo da imate nekoliko stabala u dvorištu iza kuće ili ozbiljan voćnak, vaše jabuke morate zaštititi. Jabuke treba sačuvati od ekstremnih vremenskih uslova, štetočina i bolesti. Posebno, jabuke treba sačuvati od crva. 

Infestacija crvima može ozbiljno da uništi plod i da veoma loše utiče na berbu voća. Oštećeni plodovi nisu ni privlačni ni dobri za nas. Stoga, pročitajte ovaj tekst do kraja i saznajte kako zaštititi jabuke od crva na pravi način.. 

Voćni crvi

Nema osobe na planeti kojoj se nije desilo da zagrize voćku i da je dočeka jedan sitan, ali veoma nepoželjan gost. Voćni crvi su prilično česti i predstavljaju ogroman problem i za voćare i za kupce. Čak, kada se spomene fraza i pitanje “kako zaštititi jabuke” inicijalna pomisao većine ljudi je kako ih zaštititi od crva.

Voćni crvi su zapravo potomci voćnih muva. Što se voćnih muva tiče, razlikujemo nekoliko vrsta. Ipak, nama su bitne samo dve – crvi jabuke i crvi voćne mušice. Ove dve vrste će se najčešće pronaći u kućnim uslovima. 

Jabučni crvi dolaze nam od mušice koja je malo manja od kućne muve, koji svi odlično poznajemo. Odrasle jabučne crve prepoznajemo po crnoj boji i žutim nogama. Često imaju ukrštene trake na krilima i žut, prugast stomak. 

Iako ih zovemo jabučni, ovi crvi jaja polažu oi u druge voćke. Samo neke od njih su borovnica, trešnja i kruška. Kako su izuzetno sitni, ovi crvi su teško primetni na voću sve dok ne bude kasno. Posebno povoljan period za njih i njihov razvoj jeste hladno vreme. 

Odrasli crvi polažu svoja jaja ispod kore voćke koja je još u razvoju. Kroz nedelju dana, jaja postaju larve, koje se veoma brzo razvijaju. Za oko mesec dana, dobija se odrastao crv i nove jedinke kreću da polažu jaja. 

Voćne mušice su slične običnoj muvi. Razlika je ta što imaju dve tamne udice za usta i što su žućkaste boje. Ipak, ovi insekti će pre napasti trešnju ili breskvu nego jabuku. 

Mere prevencije 

Kako zaštititi jabuke? Da biste se usprešno rešili jabučnih crva, potrebno je prekinuti ovaj ciklus razmnožavanja. Sve dok crvi ležu jaja ispod kore jabuke, ovaj problem će nastaviti da se širi u vašem voćnjaku. 

Da bi mere prevencije bile uspešne, moramo obratiti pažnju i na to kada ih sprovodimo. Na primer, ukoliko želimo da rešimo problem krastavosti, mere je najbolje preduzeti u aprilu ili maju. S druge strane, protiv crvljivosti se treba boriti tokom letnjih meseci – jun, jul, avgust. 

Popularan način da se ovaj problem reši jeste upotreba feromona. Kako su muške jedinke privučene mirisom ženke, lako ih je namamiti pomoću kapsule koje sadrže upravo ove mirise. Dnevni ulovi vam lako mogu pokazati ozbiljnost problema. Rezultati ovog eksperimenta zavisiće od nekolio faktora – broj mamaca po jedinici površine, aktivnost feromona i vremenski uslovi. 

Na ovaj način, prati se let leptira jabukinog smotavca. Brojnost uhvaćenih leptira biće najvažniji faktor kada je u pitanju donošenje odluke i biranja sredstva za rešenje problema. 

Na primer, brojnost uhvaćenih leptira pokazaće ima li potrebe da se insekticid koristi, kao i to koja vrsta insekticida je najbolja. 

Da bi rezultati bili dobri i da se uverite da crva više nema u voćnjaku, prskanje je najbolje obaviti 2 do 3 puta. Naravno, to zavisi od toga koliko je star voćnjak i koliko je problem ozbiljan. 

Što se konkretnih insekticida tiče, za ove svrhe preporučuju se piretroidi, kao i insekticidi iz grupe organofosfata. Pored njih, potrebno je koristiti i regulatore rasta kao štp su piriproksifen, hlorantraniliprol, metoksifenozid, tebufenozid i lufenuron.

Zaštita kruške, dunje i mušmule

Ukolio imate više voćki na vašem posedu, nemojte zanemariti ostale ukoliko vas je jabuka zabrinula. Tokom letnjih meseci, a posebno juna, važno je adekvatno zaštititi sva stabla. Na primer, treba obratiti pažnju na krušku i iskoristiti preparate protiv čađave pegavosti lista i krastavosti ploda. 

Takođe, kod kruške treba paziti i na inskete poput kruškine buve. 

Zatim, dunju treba zaštititi u junu. Upotrebite makaze i mere dezinfekcije protiv baktriozne plamenjače, a insekticide protiv vaši, smotavca ili ose. 

Na kraju, mušmulu možete zaštititi isto kao i dunju – mehaničkim merama i pravim insekticidima. 

Postarajte da suzbijete korov u voćnjaku kako da bi voće moglo nesmetano da se razvija. Korov može da doprinese uništenju ploda i ovo je jedini način da se to spreči. 

Da bi jabuka bila zdrava i sočna, mora biti dobro zaštićena tokom celog životnog veka. Kako su jabučni crvi čest i veliki problem, na njih se najviše fokusirajte dok budete razrađivali strategiju za zaštitu ove veličanstvene voćke.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.