Skladištenje jabuka tokom zime: najefikasniji načini

Svi znamo da je voće najsvežije i najukusnije tek nakon što je odbrano. Ništa nije kao jedinstven ukus i užitak. 

Ipak, moderne tehnologije nam dozvoljavaju da voće konzumiramo tokom cele godine. Sezona određenog voća danas nema isto značenje kao što je nekada imala. Zahvaljujući ovim naprecima, možemo da uživamo u vitaminima i bogatim ukusima svae voćke kada god to poželimo.

Treba napomenuti da ovo ipak nije tako jednostavan zadatak. Naime, da bi voće zadržalo svoje dobre kvalitete, potrebno ga je skladištiti na pravi način. Samo kada su svi uslovi za njegovo čuvanje ispunjeni, možemo reći da jedemo voćke izuzetno visokog kvaliteta čak i mesecima kada ih ne očekujemo.

Pročitajte ovaj tekst do kraja i saznajte najbolji način za skladištenje jabuka tokom zime.  

Berba jabuke 

Pre nego što do skladištenja uopšte dođe, jabuku je potrebno obrati. Ukoliko berete svoje jabuke pre skladištenja, nekoliko saveta vezanih za berbu dosta će vam pomoći i kasnije.

Na primer, jako je bitno kada berete jabuke. Zrelost voćke drastično će uticati na to koliko je dugo možete držati u skladištu. Da bi jabuka što duže živela, potrebno je uzbrati je kada je zrela – ali ne previše. 

Kako će voćke nastaviti da se razvijaju i kada su odbrane, bolje je uzbrati ih malo ranije i ostaviti ih da dozre u skladištu. Ovo se dešava iz jednostavnog razloga. Jabuke dobijaju kiseonik i kada više ne vise sa drveta. Samim tim, one oslobađaju etilen, gas koji utiče na njihov rast i kasnije propadanje. 

Možete proveriti zrelost jabuke na nekoliko načina. Prvo, probajte jabuke dve do tri nedelje pred branje da vidite kakva je situacija sa šećerom. Zatim, obratite pažnju na koru jabuke. Dok zri, boja kore će se postepeno menjati od zelene do nežne žute. Promena će prvo biti vidljiva na donjem delu jabuke. 

Takođe, možete iseći jabuku i proveriti boju semenki. Ukoliko su tamne, vreme za berbu je stiglo i možete otpočeti sa pripremama za skladištenje jabuke tokom zime. 

Temperatura 

Kada su uslovi za skladištene u pitanju, temperatura je prvi faktor kom se treba posvetiti. Iako su jabuke u radnjama izložene na sobnoj temperaturi, ovo bi trebalo izbegavati. Jabuke je najbolje čuvati na nižim temperaturama. 

Ukoliko jabuke čuvate u frižideru, trebalo bi izbegavati vrata od frižidera. Ovde je temperatura često promenljiva i to može jako loše uticati na vaše voće. Idealna temperatura je 3-4˚C. Posebno treba paziti da je temperatura iznad nule, jer se u suprotnom voće može lako zalediti. 

Vlaga 

Vlaga je još jedan bitan faktor koji utiče na voće u skladištu. Naime, idealna vlažnost u skladištu je 90-95%. 

Ovo ne čudi, s obzirom na to da je 84% jabuke voda. Ukoliko imate veće prostorije za skladištenje, postarajte se da je vlaga u prostorji visoka. 

S druge strane, ukoliko imate samo frižidere, ovo možete rešiti uz pomoć plastičnih kesa. Na ovim kesama probušite sitne rupe (manje od centimetra). Na ovaj način, kese će ispuštati etilen i podići vlažnost u vazduhu. 

Vazduh 

Vazduh i njegova cirkulacija su sledeći bitni faktori za skladištenje jabuka tokom zime. Kako smo već pomenuli, ispuštanje etilena utiče na ubrzano razvijanje i propadanje jabuka. Ako se etilen zadrži i njegov nivo postane vrlo visok, jabuke moraju da propadaju. 

S druge strane, ukoliko se obezbedi dobra cirkulacija vazduha u skladištu, ovaj problem se rešava. Ako su jabuke u kesama, mora im se obezbediti način da dišu (rupice na kesi).  

Izaberite prave jabuke 

Ne može svaka vrsta jabuke da preživi dugo, čak i ako su uslovi idealni. Zato je najbolje na vreme izabrati vrste koje imaju veće šanse da prežive zimu. 

Na primer, greni smit, mekintoš i zlatni delišes su sve odlični kandidati za vaše zimsko skladište. Zašto? Zato što ove jabuke imaju deblju koru i jače meso. Samim tim, otpornije su od ostalih vrsta i bolje će se snaći u ovakvim uslovima. 

Pregledajte dobro jabuke 

Još jedna stvar koja će napraviti veliku razliku u vašem skladištu jeste kvalitetna insšekcija. Svaku jabuku treba dobro proveriti pre nego je uvedete u skladište.

Na primer, ukoliko primetite fleke na voćkama, kao i pukotine ili znake truleži, ove jabuke odmah odbacite. Ne samo da će one brzo istruliti, već će loše uticati i na jabuke koje su im blizu. Ove voćke će brže ispuštati etilen, koji će napraviti pometnju u celom skladištu. 

Da budete sigurni da se neka slična zaraza ne desi, jabuke možete skladištiti tako da se ne dodiruju. Možete ih umotati u nešto ili ih značajno razdvojiti. Kako god, jedino što je bitno jeste da nema načina da se zaraze šire. 

Puna vitamina i bogatog ukusa, jabuka je jedinstvena voćka. Da biste je konzumirali tokom cele godine, potrebno je obezbedite idealne uslove za skladištenje jabuka tokom zime.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.