Kako poboljšati zemljište na prirodan način?

Nekoliko faktora utiče na kvalitet vaše bašte – svetlost, voda, temperatura i hranljive materije. Jedan od bitnih faktora je svakako i kvalitet zemljišta. 

Ukoliko ne obezbedite vašim sadnicama zdravo zemljište, one će teško rasti i rzvijati se. S druge strane, ukoliko je zemljište savršeno za sadnice koje ste odabrali i ukoliko mu se pravilno posvetite, mogli biste imati baštu vrednu divljenja. 

Kako je zemljište obnovljiv izvor, možete ga koristiti svake godine. Ipak, to nije moguće ako nije negovano. Bilo da imate manju baštu iza kuće ili veći voćnjak ili povrtnjak, uz ove savete, saznajte kako poboljšati zemljište na prirodan način.

Vrste zemljišta

Kako biste izbegli greške u kasnijim procenama i mogli da počnete razmišljati o unapređenju zemljišta, važno je utvrditi tip zemljišta koje imate. To možete lako obaviti tako što ćete iskopati uzorke zemljišta na nekoliko mesta. Iskopajte oko 25cm i protrljajte suve uzorke između prstiju. 

Glinovito zemljište ćete prepoznati po posebnom sjaju. Ova vrsta je glatka pod prstima, a kada je vlažno, primetićete da je klizavo. Da proverite stanje ove vrste, pokvasite šaku zemlje, i izvaljajte je u oblik tanke kobasice. Ako možete da napravite prsten od ovog oblika, sadržaj gline je visok. Ipak, ukoliko oblik puca pri pokušaju, bogato je peskom ili tresetom. 

Krečnjačko zemljište je druga vrsta koju ćete prepoznati po žućkasto-beloj boji. Pri dodiru, ono je lepljivo i ne veže se kada je vlažno zahvaljujući mrvičastoj strukturi. Da porverite koliko je bogato krečnjakom, uzora stavite na suvu tkaninu, smrvite ga i ostavite u tamnoj posudi. Prelijte ga belim sirćetom. Poželjno je da zemlja peni što više. 

Tresetno zemljište je crno i mrvičasto. Nije vezanou grumenove, brzo upija vodu, ali se brzo i suši. Peskovito zemljište može biti žute ili crvene boje, rastresito je, zrnasto i grubo. 

Analiza zemljišta

Ukoliko primetite da sa vašim zemljištem nešto ne valja, važno je utvrditi šta je konkretno problem. Bilo da već imate baštu ili vam je jedna tek u planu analiza zemljišta je korak koji se ne sme propustiti. 

Potrudite se da proverite da li zemlji nedostaje neki hranljivi sastojak. Najbolje vreme za ovu vrstu analize jeste kasno leto ili rana jesen. 

Zatim, pratite rezultate analize i obezbedite zemlji to što joj nedostaje. 

Plodnost zemljišta 

Što se karakteristika zemljišta tiče, razlikujemo dve grupe – ona sa zadovoljavajućim osobinama i ona sa nedovoljnim fizičkim i hemijskim osobinama. Kod prve grupe, važno je zadržati ovo stanje, dok se u drugoj traže načini da se stanje popravi. 

Plodnost zemljišta zavisi od nekoliko faktora. Tu su pristupačnost azota, fosfora i kalijuma. Rakcija pH, sadržaj CaCO3 i humusa. 

Da bi se povoljno uticalo na plodnost, potrebno je posvetiti se održavanju nivoa humusa. Ovo se može jednostavno uraditi unošenjem stajnjaka. 

Organska materija

Jedan od najprirodnijih načina kako poboljšati zemljište jeste da mu obezbedite dovoljno hranljive organske materije. Baštenski i kuhinjski ostaci, kao i obalo lišće i plodovi iz voćnjaka ili povrtnjaka sve su odlične ideje za všu zemlju. 

Da bi bio delotvorniji, potrudite se da materijal usitnite i pritisnite jakom motikom. Najbolje vreme za primenu ovoga je jesen. Tako dajemo vremena materijalu da se razgradi i bude spreman za upotrebu na proleće, kada je biljnim vrstama najpotrebniji. 

Malčiranje lišćem

Malčiranje je još jedan prirodan način na koji možete povoljno uticati na zemljište. Kada se malčiranje radi lišćem, privlačite crve u vašu baštu. Ovo može biti odličan način da rešite problem sa zemljištem. 

Za novu baštu možete staviti kartonski slok na zemlju (da se rešite korova), ali ovo nije neophodan korak. Zatim, postavljajte sloj zelenog i smeđeg komposta naizmenično. Neka svaki sloj bude debljine oko 4cm. 

Pokrovni usevi

Još jedan veoma uspešan način kako poboljšati zemljište jeste upotreba zelenog đubriva i useva koji pokrivaju tlo. Na primer, heljda tokom leta i daikon rotkva i detelina tokom jeseni su fantastične vrste za poboljšanje zemljišta. 

Pokrovne useve možete zasaditi bilo gde gde imate prazan prostor. Oni će brzo dati organsku materiju vašim usevima, ali i svetlost, hranljive sastojke i pomoći će omekšavanje strukture tla. Mesec pre sadnje, usitnite pokrovne useve direktno, kako biste ovaj zadatak obavili uspešnije. 

Uklanjanje korova

Na kraju, kako poboljpati zemljište? Jednostavno, rešite se svega što bi moglo da mu naudi. Jedna od glavnih pretnji je uvek korov. Poželjno je rešiti se korova i pre sadnje. Ipak, ukoliko se on pojavi i nakon ovoga, postoje prirodni načini da se ovaj problem reši. 

Na jesen, obavezno obavite malčiranje, a ako se korov pojavi na proleće, jednostavno ga iščupajte. Za neinvazivne korove, dobra ideja je vratiti ih na površinu zemlje i prekriti slojem malča. Na taj način, iskoristićete ove nepoželjne goste na najbolji način. 

Uspešna bašta nije nemoguća misija. Uz ove savete, brzo ćete pobolšati stanje zemljišta i stvoriti biljkama idealne uslove za pravilan rast i razvoj.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.