Kako izbeći najčešće greške u voćarstvu?

Jedna od vodećih grana poljoprivrede u Srbiji je svakako voćarstvo. Ova grana zemljoradnje ne bavi se samo uzgojem voća, već i zaštitom i prodajom ploda. 

Da bi plod, kada stigne ma pijace, u supermarkete i na naše trpeze bio ukusan, sladak i bogat vitaminima, mineralima i vlaknima, neophodno je biti pažljiv tokom celog procesa proizvodnje. Od izbora sadnica do branja i skladištenja dug je put.

Baš iz tog razloga, važno je obratiti pažnju na svaki korak u uzgoju i voćnjaku obezbediti sve uslove potrebne za pravilan rast i razvoj voća. Uz to, bitno je i izbeći najčešće greške u voćarstvu. 

Voćarstvo u Srbiji

Kao što je već navedeno – proizvodnja voća je jedna od glavnih grana poljoprivrede u Srbiji. Velike površine su pod voćnjacima u našem području i mnoge orte voće se izvoze na strana tržišta. Svake godine, izvoz voća donese Srbiji preko 500 miliona dolara. 

Čak i druge grane privrede imaju koristi od voćarstva. Danas, ova grana zapošljava 10 do 20 puta više radnika i ostvaruje sve veći profit. 

Što se tiče vrsta koje se gaje na našem tlu, tu su jabuka, kruška, jagoda, malina, kupina, trešnja, višnja, kajsija, breskva i šljiva. 

Greške u pripremi zemljišta

Jedan od prvih koraka u sadnji voćnjaka jeste priprema zemljišta. Već na ovom koraku, moguće je napraviti greške i zakomplikovati proces rasta i pravilnog razvoja voćke. 

Kada je zemljište u pitanju, imate dve opcije – saditi na zemljištu koje je bilo obrađivano ranije ili na onom koje nije bilo obrađivano. U oba slučaja, teren se mora adekvatno pripremiti za kulture koje dolaze. 

Potrebno je raščistiti teren, poravnjati ga, meliorisati i rigolovati – ukoliko zemljište nije obrađivano. S druge strane, za prethodno obrađivano zemljište, treba se više posvetiti meliorativnim merama. 

Kako obrađivana parcela može da izgubi svoju strukturu usled oranja, posebno se treba posvetiti i samoj strukturi terena. Kada je u pitanju idealna zemlja za voćnjak, stručnjaci preporučuju mrvičastu strukturu zemljišta, na kojoj predusev za voćke može biti žito ili repa. 

Greške u voćarstvu vezane za sadni materijal

Čak i ako je zemljište u voćnjaku savršeno pripremljeno, ništa ne garantuje da će plodovi takođe biti savršeni. Posebno ako je sadni materijal niskog kvaliteta, teško će se doći do željenih rezultata. 

Postoji nekoliko načina za raspoznavanje lošeg sadnog materijala. Prvi jeste ugao rasta prevremenih grana. Ako sadnica nema orevremene grane, boja kore takođe može biti indikator problematičnog sadnog materijala.

Pred grana i kore, veličina lenticele je još jedna stvar koja će otkriti sa kakvom sadnicom imate posla. Mnogi patogeni mogu napasti sadnice, ali i to se može primetiti. Na primer, na korenu se može uočiti rak korena, dok se na stablu mogu prepoznati simptomi raznih bolesti (povređena kora i promena boje).

Takođe, pre sadnje, treba proveriti da li na sadnici postoje mehaničke povrede. Pored toga, potrebno je i pregledati pupoljke. Njih je moguće oštetiti ukoliko se nepravilno koristi sadni materiajal. 

Greške pri oblikovanju sadnica 

Da bi izraslo zdravo i kvalitetno voće, sadnice moraju biti pažljivo oblikovane i zasađene. Kako već znamo koliko je bitan kvalitet sadnog materijala, ne čudi što je i oblik sadnica jedan od faktora koji će uticati na uspeh jednog voćnjaka. 

Od momenta vađenja sadnica sve do njihove sadnje, postoji previše načina da se one oštete. Ukoliko su nepravilno vađene, čak i sadnice najvišeg kvaliteta neće biti tako uspešne.

Pogrešnom manipulacijom može se oštetiti pupoljak, povrediti koren i stablo. 

Greške prilikom sadnje 

Momenat sadnje je možda i presudan kada je u pitanju budućnost biljke i voćnjaka u celini. Ono što je najveća greška pri sadnji jeste pogrešno kopanje rupa. Bilo zbog neznanja ili zbog lenjosti, često se desi da rupa za sadnicu nije dovoljno iskopana.

Ukolio rupa nije dovoljno široka ili visoka, sadnica se neće razvijati onako kako bi trebalo. Kako je dubina sadnje jedan od bitnijih faktora, važno je da sadnicu ne postavite ni preduboko ni preplitko. Tačka u kojoj se spajaju podloga i plemka mora biti iznad zemlje za veličinu ruke – na taj način znaćete da ste sadnicu postavili dovoljno duboko u zemlju. 

Ako sadnicu ukopate više od toga, protok hraniva će se otežati. Ukoliko sadnicu ukopate manje od toga, rizikujete lomljenje biljke usled jačeg snega ili vetra. 

Greške u voćarstvu prilikom održavanja

Neke od najčešćih greški u voćarstvu su upravo te vezane za stavljanje đubriva. Ukoliko đubrivo stavljate blizu korena, sigurno ćete oštetiti vaše voćke. Bilo da je organsko ili ne, đubrivo može biti veoma štetno kada se stavi blizu korena. 

Najbezbednije je pomešati đubrivo sa zemljom, staviti ga na dno rupe sa još malo zemlje preko i tek onda dodati sadnicu. Pored toga, važno je i pravilno zalivati sadnice. 

Što se skraćivanja voća tiče, nemojte žuriti. Poželjno je sačekati momenat pre početka vegetacije za početak ovih radova. Potrudite se da pazite na položaj pupa i primenite odgovarajuću tehniku skraćivanja. 

Voće zahteva puno pažnje i vremena da bi se razvijalo kako treba. Ukoliko očekujete puno od vašeg voćnjaka, postarajte se da izbegnete ove potencijalne greške u voćarstvu tokom sezone i uživajte u kvlaitetnim plodovima na kraju sezone.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.