Koje je voće sa najviše šećera?

Rafinisani šećer prilično je zastupljen u svakodnevnoj ishrani. O njegovim manama i lošim osobinama često se priča.  Zbog svega toga, ljudi se danas trude da rafinisani šećer ili izbace iz upotrebe ili barem smanje njegovu konzumaciju. Najbolja zamena za njega jeste upravo voćni šećer – fruktoza. Iako je slatko i sočno voće omiljeno među svima, ono ne mora uvek biti dobro po nas. Neke vrtse voća sadrže šećer u visokim koncentracijama, dok ga neke jedva sadrže. U nastavku teksta, saznajte koje je to voće sa najviše šećera, a koje ga ima u manjim količinama.

Da li je fruktoza zdrava? 

Ovo pitanje često se postavlja, naročito kada se uzme u obzir koliko industrijski šećer može biti štetan. 

Fruktoza se sastoji od dva sastojka –  belog šećera (saharoze) i glukoze. Kako se rafinisani šećer počeo češće koristiti i masovnije proizvoditi, tako je i konzumacija fruktoze dostigla mnogo više nivoe. 

Dok voće nije bilo dostupno tokom cele godine, manje fruktoze smo unosili. Tada, nije ni bilo potrebe da se ovo pitanje postavlja. Ipak, danas, konzumacija voća je povećana i samim tim, naša tela reaguju drugačije na voće.

Odgovor je – fruktoza jeste zdravija od belog šećera. Ipak, ukoliko se unosi u prevelikim količinama, čak i prirodni voćni šećer može biti štetan. Na primer, 25-50gr je doza koja ne dovodi do neželjenih efekata i sasvim je bezbedna za konzumaciju. 

Voće sa najmanje šećera

Za osobe koje moraju da paze na unos šećera (trudnice ili dijabetičari), važno je napomenuti da neke vrste voće sadrže znatno manje šećera nego neke druge. Evo nekih od vrsta koje ne sadrže puno šećera. 

Avokado

Možda netipičan primer voća – avokado – jedan je od onih koji su veoma siromašni kada je u pitanju koncentracija šećera. Na primer, 100g ploda avokada bez koštice sadrži samo 0,7 grama šećera. 

Dakle, 100g avokada ne sadrži ni 1% šećera. Ipak, vlakana sadrži dosta – čak 8%. No, zdrave masti koje avokado sadrži biće više nego dovolje da vas zaštite od viška ugljenih hidrata. 

Limun i limeta

Limeta i limun važe za veoma kiselo voće. Samim tim, lako je i pretpostaviti da ne sadrže visoku koncentraciju šećera. 

Limeta sadrži samo 1,7% fruktoze, dok limun sadrži malo više – 2,5%. Idealni su za unos i leti i zimi. Leti, od njih možete napraviti savršene osvežavajuće napitke, dok će zimi obogatiti vitaminom C svai okrepljujući čaj.

Maline i kupine

Iako sadrže nešto više šećera od citrusa, maline su takođe visoko na ovo spisku. One sadrže 4,4% fruktoze, dok ugljenih hidrata imaju ukupno 12%. Zahvaljujući visokoj koncentraciji vlakana, maline su odlične za zaštitu organizma i dobru probavu.

Još jedno bobičasto voće koje ne sadrži puno šećera je kupina. Sa samo 4,9% fruktoze, u 100gr kupine dobićete i mnoštvo antioksidanata, vlakana, minerala (mangan, gvožđe, bakar i kalijum) i vitamina (C, B, i provitamin A).

Jagode 

Poput kupina, i jagode sadrže samo 4,9% šećera na 100gr voća. Ovo može biti veliko iznenađenje s obzirom na to da jagode važe za izuzetno slatko voće. 

Ipak, jagode ne sadrže puno šećera, a nemaju ni puno vlakana. Ovo ih čini idealnom užinom i obaveznim sastojkom za sledeću voćnu salatu koju budete pripremali. 

Voće sa najviše šećera

Ukoliko želite da smanjite i ograničite unos šećera, važno je da znate koje vrste voća bi trebalo smanjiti u dnevnom unosu. Ovo su vrste koje sadrže visoke nivoe fruktoze:

Grožđe 

Voće sa najviše šećera jeste grožđe. Na samo 100gr grožđa, možete očekivati 16% šećera. Ova cifra ista je i za crno, belo i roze grožđe. Ipak, to i nije toliko loše ako znamo da suvo grožđe ima još više šećera – čak 60%.

Zbog tako visoke koncentracije fruktoze, ne preporučuje se tako čest unos grođža – posebno suvih grožđica. 

Smokva

Još jedna voćka koja sadrži puno šećera je smokva. Smokva sadrži istu koncentraciju fruktoze kao i grođže – 16%. To je količina za samo dva sveža ploda. Opet, sušeno voće sadrži mnogo više fruktoze – 48%. 

Zbog tako visoke koncentracije, smokve takođe treba izbegavati ukoliko pazite na kilažu ili imate problema sa dijabetesom. 

Jabuka

Jabuke su na našim prostorima omiljeno voće za pitu (neko će reći i uopšteno). I to nije bez razloga. Jedna poveća jabuka sorte Ajdared u proseku sadrži približno 2 grama vlakana i oko 22 grama šećera, od kojih je 13 grama fruktoza.

Mango

Egzotično voće mango još jedno je od onih na koje bi trebalo paziti ako vodite računa o dijeti. Mango je izuzetno zdrav, sočan i pun hranljivih materija. U proseku, jedan mango ima oko 15% šećera. 

Pored šećera i vlakna, mango sadrži mnogo i vlakana. Ipak, potrudite se da ne preterujete sa unosom manga ako pazite na šećer. 

Banana 

Samo jedna banana sadrži oko 14gr šećera. To je količina šećera koja se nalazi u 120gr banane. Dakle, na 100gr banane ide 12gr šećera. 

Zbog toga, banane se često stavljaju u ovsenu kašu, šejk ili voćnu salatu. Sve su ovo odlične ideje ukoliko volite banane, a ne želite previše šećera u organizmu. 

Neke vrste voća sadrže jako niske količine šećera, dok su neke bogate fruktozom. U zavisnosti od vaših potreba i zdravstvenog stanja, pronaći ćete lako idealne plodove za vas.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.