Jabuke: sistem gajenja velike gustine

Da li ste ikada razmišljali da zasadite voćnjak velike gustine? Gotovo puna proizvodnja se može postići u roku od četiri godine, biće potrebno manje prostora, može se saditi veći broj voća, a “obuka” i rezidba drveća su prilično jednostavni.

Hortikulturne tehnike naučene u obuci ovih stabala lako se primenjuju na regulisanje rasta drugih biljaka koje imate u voćnjaku. Istraživači sa Univerziteta Kornel razvili su sistem visokog vretena za proizvodnju jabuka koji može biti od interesa za voćare koji bi želeli da probaju nešto drugačije. Postoji nekoliko ključnih komponenti koje se koriste u ovom sistemu. 

Minimalna rezidba pri sadnji

Drveće se minimalno orezuje u vreme sadnje.

Sistem podrške

Sistem podrške je neophodan za gajenje velike gustine jer drveće koje se razmnožava na patuljastim podlogama ne može da stoji samostalno. Može se preduzeti nekoliko pristupa da bi se obezbedila adekvatna podrška stablu. Sistem potpore može biti jedan stub od oko 3 metra po drvetu zabijen u zemlju, može se koristiti jedan manji stub koji je oslonjen na žičanu rešetku ili se može odabrati rešetka sa 4 žice koja je po strukturi slična rešetki za grožđe, ali da je visoka najmanje 2,5 metara. Verovatno najlakši sistem je rešetka sa jednom žicom, gde se stub prečnika najmanje 10 do 15 santimetara i dužine 3 metra zabija u zemlju na razmacima od oko 9 metara. Žica se postavlja na visini od oko 2 metra između ovih stubova. Postavite metalni stub za vodove pored svakog drveta i pričvrstite ih za žicu.

Treniranje drveta

Drveće se obučava prvenstveno savijanjem grana u horizontalu i pričvršćivanjem pod tim uglom. Ovo usporava rast drveta i čini ga daleko produktivnijim.

Sadnja i nega prve godine

Pomoću ovog sistema drveće se može posaditi na udaljenosti od 1,2 do 1,5 metara. Koristeći ovaj sistem, razmak drveća u komercijalnim voćnjacima je često 1 metar između stabala. Drveće treba posaditi tako da je najmanje 15 centimetara podloge izvan zemlje. Drvo treba u početku vezati za stub, a kako drvo raste, novi rast je takođe potrebno pričvrstiti. 

U vreme sadnje ne treba vršiti rezidbu osim ako je bočna grana veća od polovine prečnika stabla, u kom slučaju je treba ukloniti. Drvo se može đubriti jednom ili dva puta tečnim đubrivom sa visokim sadržajem azota počevši oko tri nedelje nakon sadnje. 

Zalihe vode treba da budu dostupne tokom cele vegetacijske sezone kako bi se obezbedilo kontinuirano i adekvatno snabdevanje vlagom. Crevo za natapanje koje prolazi duž osnove ovih stabala je jednostavan i efikasan način da se obezbedi vlaga. Kritična komponenta ovog sistema je minimalno orezivanje. Snagu drveta treba držati pod kontrolom vezivanjem udova i brzorastućih izdanaka. Ovo se može postići horizontalnim vezanjem udova pomoću trake, gumenih traka, utega ili sličnih materijala.

Druga godina

U sistemu gajenja velike gustine važno je da se uverite da nijedan ud voćke ne postane previše veliki. Odrežite sve grane koje su polovine prečnika stabla drveta ili veće. Ovo je najbolje uraditi rano korišćenjem horizontalnog kosog reza koji ne ostavlja koru koja se vidi na vrhu odsečenog kraka, ali je nešto kore vidljivo na dnu, gde se mogu pojaviti novi i slabiji izdanci. 

Nastavite da težite da vezujete izdanke u horizontalni položaj. Stisnite vrhove svih izdanaka u gornjoj polovini stabala kada su izdanci dugački 7 do 15 centimetara, obično početkom juna. Ponovite ovaj proces dok se novi izdanci pojavljuju u gornjoj polovini stabla. Drvo može doneti nekoliko plodova u drugoj godini. 

Razrežite ih na 20ak centimetara. Prisustvo voća će pomoći da se ograniči rast i zadrži drvo unutar dodeljenog prostora. Treba poštovati uobičajene prakse đubrenja i kontrole štetočina.

Treća i naredne godine

Ovaj sistem gajenja velike gustine ima za cilj da razvije drvo sa mnogo malih grana koje su horizontalne u odnosu na glavno deblo drveta. Ovo su najproduktivnije grane na drvetu. Nastavite da uklanjate sve velike grane (obično veće od 2-3 cm u prečniku) koristeći prethodno opisani kosi rez. 

Štipajte izdanke kada dostignu oko 10cm u dužinu i savijte snažne i uspravne grane. Nastavite da proređujete voće. Od ključne je važnosti da kada drveće dostigne vrh stubova za obuku, njihov vrh ne treba da se orezuje ili seče na bilo koji način. 

Svako orezivanje će vrh stabla učiniti bujnim i neproduktivnim, čime će ugroziti ravnotežu između proizvodnje voća i vegetativnog rasta. 

Vrh treba pustiti da cveta, plodi i savija se, a rezati ga tek kada su izdanci horizontalni ili niže. Kako drveće stari, mnoge male grane koje su bile savijene u horizontalu će ploditi i na kraju postati neproduktivne. Ove grane se zatim mogu ukloniti ili iseći na bočnu granu koja se proteže u horizontalnom pravcu.

Uspeh ovog sistema zasniva se na nekoliko važnih principa hortikulture. Savijanje izdanaka u horizontalni položaj umesto sečenja će smanjiti snagu udova i učiniti ih produktivnijim. Uklanjanje velikih udova sa kosim rezom ne stimuliše rast drveta. Proizvodnja voća na vrhovima drveća je jedan od najboljih načina za kontrolu rasta u krošnjama drveća.

 

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.