Kako orezati jabuku za veći prinos

Proizvodnja jabuka jedna je od glavnih grana voćarstva u Srbiji. Ovo sočno i ukusno voće puno je vitamina, vlakana i polifenola. Samo jedna jabuka na dan dovoljna je da popravite vaše zdravlje i još malo odložite narednu posetu lekaru. 

Da bi jabuka bila tako zdrava, važno je posvetiti joj se na pravi način. Voću je neophodno obezbediti idealne uslove kako bi se bolje razvijalo i raslo.

Pored dovoljno vode, kvalitetnog zemljišta i adekvatne zaštite, jabuke morate redovno i orezivati. Orezivanje jabuke nije bitno samo za veličinu i kvalitet ploda, već i za veći prinos. Redovnom rezidbom, jabuka rađa više – kada se obavlja na pravi način. Uz malo veštine i dosta vežbe, lako ćete moći da orezujete jabuke sami, bez obzira na to koliki zasad imate. 

Pravilan izgled stabla 

U intenzivnom uzgoju, stablo jabuke trebalo da bi da bude konusnog oblika. Ono bi trebalo da podseća na stablo smreke. Ogranci u donjim spratovima treba da budu duži, deblji i jači, dok oni u gornjim treba da budu kraći i tanji. 

Što se tiče razvijanja, rodno drvo jabuke je u razvoju tri godine. Prve godine, grana raste, druge formira cvetne pupoljke, a treće rađa. Ako se prilikom rezidbe ne ostavi neprikraćena grana sa zdravim pupoljkom, roda neće biti. 

Zimska rezidba

U životnom ciklusu jednog drveta jabuke, najvažniji momenat je zimska rezidba. U većim voćnjacima, ovaj posao se obično daje stručnjacima, ili ako imate manji zasad, zimsku rezidbu možete obaviti i sami.

Vreme kada je najbolje obaviti rezidbu jeste period kada jabuka duboko miruje. Na primer, od novembra do marta se ovaj posao može obaviti. 

Sorte kao što su “pink lejdi”, “greni smit” i “ajdared” imaju dužu vegetaciju. Njihovi listovi mogu duže da ostanu na granama. Zato ne treba previše rano kretati sa ovim poslom. Bitno je da lišće potpuno opadne pre nego što se krene sa rezidbom.

Takođe, bitno je izabrati i dane kada su vremenski uslovi najpovoljniji. Preniska temperatura, kiša, sneg ili vetar napraviće veliki problem i otežati rezidbu. S druge strane, temperatura iznad nule i odsustvo padavina biće idealni uslovi za uspešnu rezidbu. 

Formiranje krune

Jedan od važnih uslova za rezidbu jeste formiranje krune. Ukoliko kruna nije formirana i rezidba se obavi na pogrešan način, može se smanjiti prinos i oštetiti plod. 

Posebno treba obratiti pažnju na prve grane stabla. Ako su one previsoke, bespotrebno će trošiti hranu i rasipati snagu. 

Kruna može biti piramidalna i kotlasta. Piramidalna ima vođicu, a kotlasta je nema. Oba oblika mogu biti obična i poboljšana. 

Da bi se uspostavila ravnoteža između vegetativnog rasta i rodnosti, neophodno je dobro razvesti grane i svesti greške pri formiranju krune na minimum.

Zametanje plodova

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju jeste zametanje plodova. Voćari treba da primete koliko se cvetnih pupoljaka zametnulo za sledeću vegetaciju. Tokom sušnih perioda, broj ovih pupoljaka može znatno da se smanji i njihov kvalitet može da opadne. 

Proces rezidbe

Ukoliko nemate iskustva sa ovim poslom, a želite sami da ga obavite, najbolje je da vam neko stručan pomogne. Proces rezidbe može biti kompleksan i ima veliki uticaj na samo drvo i kasnije plod. 

Kako orezati jabuku? Odgovor na ovo pitanje zavisi od sorte, starosti, stanja rodnih pupoljaka, uslova u kojima jabuka raste i karateristika porasta. Ipak, najvažniji faktor jeste sorta jabuke koja se orezuje. 

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju jeste tip rodnih grančica. Prepoznavanje rodnih grančica je najvažniji korak u celom procesu. Postoje tri tipa ovih grančica – vitke, krute i naborite. 

Postoje i dva različita tipa rezidbe – kratka i duga. Občno se prelazi sa prve na drugu i tada se dvogodišnje grane ne prekraćuju. Ono što treba ukloniti jesu grane koje idu ka unutrašnjosti krošnje i vertikalne grane vodopije. Ove grane bespotrebno troše hranu.

Da bi rezidba bila uspešna, na ograncima more biti dovoljan broj grana. Dužina grana je takođe bitna. Najbolja dužina jednogodišnjih grana je između 20 i 40cm.

Duga rezidba

Duga rezidba se primenjuje kada su stabla dovoljno jaka. Stablo jabuke mora biti vegetativno jako da bi iznelo sav teret koji rod može da donese. 

S druge strane, slabo stablo ne može lako da se uvede u vegetativnu kondiciju. Ne samo to, već duga rezidba na ovakvom stablu može da donese gubitke i vremena i novca. Zato, za slabija stabla, preporućuje se kratka rezidba. 

Posle perioda suše, moraju se orezati stabla i to na sledeći način – ona koja su dobro rodila se režu kraće od onih koja su manje rodila. 

Sistemom duge rezidbe skraćuju se samo trogodišnja stabla ili ona starija od toga. Ova stabla često imaju i više mešovitih pupoljaka. Zbog toga, vrši se i proređivanje plodova jabuke, hemijski ili ručno. 

Proizvodnja jabuke može biti uspešna samo ako se ostvare dobri uslov za uzgoj ovog voća. Kada obavite rezidbu na pravi način, možete očekivati velike, sjajne, sočne i kvalitetne plodove, bilo da ih proizvodite za svoje potrebe ili “na veliko”.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.