Zaštita voća od buba na prirodan način

Ono što svaki uzgajivač voća zna to je da ništa ne može da zameni adekvatnu zaštitu u voćnjaku. Kako proizvodnja voća traži visoka ulaganja, puno vremena i maksimalnu posvećenost, ukoliko ne zaštitite vaše voće, možete biti u velikom problemu.

Voće treba zaštititi prvenstveno od nepovoljnih vremenskih uslova. Potrebno je dati mu dovoljnu količinu vode, hrane i postarati se da je voćnjak uvek uredan i čist.

Pored toga, potrebna je i zaštita voća od buba. Ove sitne napasti mogu da naprave veliku štetu. Zato je neophodno reagovati na vreme. Saznajte kako možete zaštititi vaš voćnjak na prirodan način. 

Pesticidi u organskoj proizvodnji

Organska proizvodnja odnosi se na sistem upravljanja proizvodnjom hrane koji kombinuje ekološke prakse, biološku raznolikost, očuvanje prirodnih resursa i primenu visokih standarda kako bi se proizvela kvalitetna i bezbedna hrana.

U ovakvom sistemu proizvodnje voća i povrća, nema mesta za upotrebu hemijskih proizvoda koji bi na bilo koji način ugrozili proizvod ili potrošače. Bez sintetizovanih sredstava, voće i povrće postaje sigurnije za upotrebu i ne nosi nikave zdravstvene rizike.

Ipak, to ne znači da ne smete koristiti pesticide u vašem voćnjaku. To znači samo da treba bolje izabrati koje pesticide ćete korisiti – ili još bolje, napraviti. Domaći, prirodni pesticidi biće odlični u borbi protiv buba i daće vašim voćkama vremena i prostora da se razvijaju i rastu. 

Pesticidi od ljute paprike

Bube ne vole ljuto i to bi uvek trebalo iskoristiti u borbi protiv štetočina. Na primer, smrdljivi martin je jedna od buba koju ćete lako oterati uz pomoć ljute paprike. Sa samo 100grljute paprike i 1l vode možete napraviti ovaj pesticidi. Nakon kuvanja, ostavite tečnost da odstoji 48 sati i koristite 100ml na 10l vode. 

Od ljute paprike možete napraviti i suzavac za odbijanje štetočina. Pomešajte 3,5l vode, 3 supene kašike ljute paprike (mlevene ili tucane) i dve supene kašike deterdženta za pranje sudova. Posle 48 sati, koristite 20ml preparata sa 1l vode. 

Pesticidi od koprive 

Neke od načešćih napasti u voćnjaku su lisne vaši, grinje i smeđa trulež. Sve njih možete lako rešiti uz pomoć fermentisanog ekstrakta od koprive. Sve što vam je potrebno jeste 1kg nadzemnih delova koprive koje ćete držati u 10l vode oko dve nedelje. 

Rastvor je neophodno mešati svaki dan i možete ga koristiti kada nestanu mehurići usled vrenja. Rastvor morate razrediti sa vodom pre upotrebe (7:1). 

Da biste se rešili celerove muve, možete jednostavno potopiti 250gr mlade koprive u vodu i držati tako celu sedmicu. Pre upotrebe, preparat samo procedite. 

Za suzbijanje lisne vaši, posebno je učinkovita iseckana kopriva. Prelijte litrom vode 1kg sitno iseckane koprive i ostavite 48 sati da odstoji. Povremeno promešajte smesu i voće prskajte proceđenim 5% rastvorom.

Pesticidi od luka

Zaštita voća od buba nije dobro obavljena ukoliko ne uradite nešto i po pitanju plamenjače i plesni. Za ovo, možete napraviti macerat od belog luka. Sa 100ml tople vode prelijte 750gr češnjeva i 200gr suvih listova. Temperatura vode ne bi trebalo da pređe 40°C i preparat bi trebalo da odstoji 5 dana pre nego što se procedi i upotrebi.

Što se crnog luka tiče, i on je izuzetno uspešan u borbi protiv ovih napasti – insekti, plesni i plamenjače se sve lako suzbijaju uz pomoć crnog luka. Samo 200gr listova treba preliti sa toplom vodom i ostaviti do 5 dana. Preparat, nakon što ga procedite, možete koristiti na svakih 5,6 dana.

Protiv štetočina, najbolje deluju beli luk i ljuta paprika. Za ovaj preparat, trebaće vam 1l ljute paprike i pola posude belog luka. Sastojke treba izmiksati u blenderu prvo i zatim razrediti smesu sa 4l vode i ostaviti u providnoj flaši na suncu 24h. Kada preparat procdite, možete ga iskoristiti.

Pesticid od duvana

Još jedna stvar veoma uspešna u suzbijanju buba jeste duvan. Sa 10l vode prelijte 400gr suvog lista duvana. Posle 2 dana, smesu procedite, razredite (1:2) i dodajte 40gr kalijumovog sapuna. Nakon toga, ovaj macerat biće spreman za upotrebu.

Pesticidi od pelina 

Pelin se takođe može iskoristiti u organskoj proizvodnji kao zaštita voća od buba. Pelin će zaštititi vaše voćnjake i bašte od lisnih vaši, grinja, gusenica, mrava i rđe. Za ovaj pesticid biće vam potrebno 300gr svežeg pelina (listova i cvetova) i 10l vode. Umesto svežeg pelina, možete koristiti i 30gr osušenog. Posle 2,3 dana, pesticid procedite, razredite i upotrebite.

Protiv lisnih gusenica možete napraviti pesticid od nadzemnih delova pelina. Oko 1kg pelina trena usitniti i kuvati petnaestak minuta sa malo vode da bi se ovaj preparat napravio. Ohlađen preparat treba procediti i razrediti sa 10l vode. Kada dodate 40gr sapuna, pesticid možete upotrebiti. 

Adekvatna zaštita voća od buba neophodna je kako biste ubirali zdrave, sočne i sjajne plodove tokom cele sezone. Uz ove prirodne pesticide, lako ćete se rešiti buba i svesti na minimum štetu u vašem voćnjaku. 

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.