Prskalica za voće: Saveti i kako ih odabrati

Proizvodnja voća i povrća nosi sa sobom mnogo obaveza i bitnih zadataka. Jedan od njih je svakako i prskanje. 

Tretiranje voća raznim apartima obavezan je deo u uzgoju sadnica. Najbolji period za to jeste proleće. U zavisnosti od toga koliki je voćnjak, različite prskalice će se koristiti. 

U većini evropskih zemalja, najpopularniji vid aplikacije pesticida jesu upravo prskalice. Bilo male ili velike, one i jesu najpouzdaniji način da vaše voće zaštiti od svih sitnih napasti, kao i od različitih bolesti. 

Kako je ovo izuzetno važan poljoprivredni alat, jako je bitno dobro istražiti pre nego što kupite ili upotrebite jednu. Evo kako možete pronaći savršenu prskalicu za vaš voćnjak. 

Namena prskalica

Čemu služe prskalice za voće? One su tu da se postaraju da u vašem voćnjaku nema štetočina i insekata, i da zaštite voćke od potencijalnih gljivičnih i bakterijskih bolesti. Svim uređajima za prskanje ovo je glavni zadatak, bez obzira na to da li su namenjene voću, povrću ili ratarskim kulturama. 

Ukoliko nemate velikiu površinu za prskanje, možete aplicirati pesticide i bez prskalice. Na primer, ako imate samo jedno ili dva drveta kruške, možete iskoristiti obični sprej. 

S druge strane, ako imate visoko drveće i velike bašte za obrađivanje, ova oprema  biće vam neophodna. 

Delovi prskalice su:

  • Rezervoar
  • Pumpa
  • Regulatori pritiska
  • Sistem za mešanje
  • Sprovodne cevi
  • Merni instrumenti
  • Prskajuća krila
  • Raspršvač.

Rezervoar

Što se tiče različitih sorti prskalice, prvu podelu možemo napraviti na osnovu zapremine radnog rezervoara. One sa manjom zapreminom (2 do 80 litara) se koriste kao kućni aparati, dok su one sa većom (stotine litara), profesionalne prskalice.

Dok se oni manji modeli ( zapremina do 3 litra) koriste za plasteničko bilje i mlado grmlje, za obradu zrelih stabala bolji se prostraniji uređaji. Oni su odlični za kućne bašte, manje resadnike, kao i jagodičasto voće. Za veće voćnjake, koristi se dosta skuplja profesionalna oprema. 

Stepen mobilnosti

Sledeći kriterijum po kom možemo podeliti vrste prskalica jeste stepen mobilnosti. Neki aparati su u vidu ruksaka, dok su neki na točkovima. Ovi prvi, imaju manji rezervoar, ali su izuzetno praktični. Odlični su tza obradu manje dostupnih mesta i penjanje na merdevine.

S druge strane, instrumenti na točkovima imaju veći rezervoar i mogu duže da rade bez dopunjavanja goriva. Ipak, oni su manje korisni za teško dostupne predele i mogu biti malo nespretni. 

Vrsta konstrukcije

Još jedna podela prskalica za voće jeste prema vrsti konstrukcije. Po ovom kriterijumu, prskalice mogu biti sa pumpom, benzinom ili baterijom. 

Modeli sa pumpom imaju veoma jednostavan dizajn. Plastična (ili aluminijumska) posuda ima ugrađenu mehaničku klipnu pumpu, a rezervoar ima fleksibilno crevo. Crevo je povezano sa štapom za prskanje. Dugme “start” nalazi se na dršci ovog štapa, a intenzitet prskanja može da se podešava na “baklji”.

Modeli koji rade na bateriju mogu da funkcionišu bez ručnog pumpanja. Odlični su za obradu velikih površina i dolaze u prenosivim verzijama i u rancu. Često imaju teleskopsku produžnu šipku, kolica i veći rezervoar. Sa jednim punjenjem, možete obraditi i do 50 hektara zasada voća.

Modeli na benzin su idealni za vas ako obrađujete velike površine. Ove motorne prskalice imaju cev sa velikom mlaznicom čiji opseg prskanja ide i do 7m u visinu i 15m u dužinu. Mogu da se koriste prilikom duvanja opalog lišća zahvaljujući dobrim motorima, kao i za beljenje stabala voćki. 

Male prskalice

Prskalice zapremine do 1l su savršene za klasično prskanje, kao i za fajtanje manjih biljaka. Lake su za rukovanje, ali nisu dobar izbor za veće površine. Ukoliko obrađujete manji voćnjak u dvorištu, ova prskalica je dobar izbor. 

Pored voća, možete koristiti ove prskalice i za tretiranje biljaka zaštitnim sredstvima i za osvežavanje cveća. 

Prskalice prelaznog tipa

Ako imate niže voće, pametno bi bilo uložiti u prskalicu prelaznog tipa. Ove prskalice sa zapreminom do 3l idealne su za obradu biljaka do visine koju možete da dosegnete rukom. Dobre su i za vinovu lozu i povrtarske kulture. 

Izuzetno su lake za upotrebu, mogu da formiraju dobar mlaz i, sa njima, tretiranje će sigurno biti kvalitetno. Ovo su najčešće klipne prskalice. 

Ramene i leđne

Na kraju, najčešći izbor za tretiranje voća jesu ramene i leđne prskalice. Ukoliko imate veći voćnjak i dosta biljaka za tretiranje, biće vam neophodna prskalica većih dimenzija čiji kvalitet prskanja je izuzetno visok. 

Upravo takve su ramene prskalice. Idealne su za zimsko prskanje voća, ali se mogu koristiti i za celogodišnje tretiranje zasada. Njihova zapremina retko prelazi 10l i ne ide ispod 5l. 

S druge strane, leđne prskalice su znatno veće – nekad i sa zapreminom 20l. Njih ne morate često puniti i lako ih možete koristiti.

 

Prskalice za voće neophodna su oprema u uzgoju voće. Bez obzira na to da li voće proizvodite u velikim količinama ili imate samo stablo ili dva u dvorištu, zasade morate tretirati. Da biste dobro zaštitili vaše voćke, izaberite prsalice na osnovu vaših potreba i dimenzija vašeg voćnjaka. 

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.