Kako zaštititi voćke od mraza u proleće?

Zima se polako povlači. Proleće stiže sa svojom raskošnom paletom boja i mirisa. I vaš voćnjak se budi iz zimskog sna i kreće u novu sezonu. Međutim, ovo vreme godine može biti veoma nepredvidivo i rizično, i potrebno je zaštititi voćke od mraza, jer se temperature i dalje mogu spustiti ispod nule. Čak i kratkotrajni mraz može naneti štetu cvetovima i plodovima, što može negativno uticati na prinose i zdravlje vašeg voćnjaka.

Da biste zaštitili svoje voćke od mraza u proleće, potrebno je preduzeti određene mere zaštite. Prvo i osnovno je odabrati pravo mesto za sadnju voćaka, koje će obezbediti odgovarajuću zaštitu od hladnih vetrova i mraza. Takođe, korisno je upotrebiti pokrivače za voćke, koji će sačuvati toplotu i sprečiti da se mraz nataloži na vašim voćkama.

O ovim i još ponekim trikovima za odbranu voća od smrzavanja, govorićemo u nastavku ovog teksta.

Odaberite pravo mesto za sadnju

Jedan od najboljih načina da zaštitite svoje voćke od mraza je da odaberete pravo mesto za njihovu sadnju. Voćke koje se nalaze u niskim delovima, kao i one koje su okrenute prema severu, su najizloženije mrazu. 

Umesto toga, odaberite mesto koje je blago uzvišeno i okrenuto prema jugu. Ovo će pomoći vašim voćkama da uhvate sunčeve zrake tokom dana, što će pomoći da se održe toplije temperature i zaštite od mraza.

Takođe, važno je uzeti u obzir i klimatske uslove u vašoj regiji kada birate mesto za sadnju voćki. Ako ste u području sa ekstremno hladnom klimom, razmislite o sadnji voćki koje su otpornije na niske temperature, kao što su jabuke ili kruške

Ne zaboravite da održavate svoje voćke tokom cele godine. Zdrave i jake voćke su manje podložne šteti od mraza i bolje se bore sa promenama temperature. Pravilno održavanje voćnjaka, uz odabir pravog mesta za sadnju, pomoći će da vaše voćke budu otpornije na mraz i da imaju zdrav i dug vek trajanja.

Koristite pokrivke za voćke

Pokrivke za voćke su jednostavni i efikasni način za zaštitu vaših voćki od mraza u proleće. Postoji nekoliko vrsta pokrivača za voćke, uključujući:

Pokrivke od tkanine: Ove pokrivke su obično izrađene od lagane tkanine koja može da se stavi preko voćke. Ova vrsta pokrivke je dobra za zaštitu od blagog mraza i može se ostaviti na voćkama tokom celog dana.

Pokrivke od plastike: Ove pokrivke su obično izrađene od providne plastike i mogu se staviti preko voćke. Ova vrsta pokrivke je dobra za zaštitu od hladnih vetrova, ali može prouzrokovati zagrevanje ispod pokrivača tokom sunčanih dana.

Pokrivke od slame: Ove pokrivke su obično izrađene od slame koja se stavlja oko osnove voćke. Ova vrsta pokrivke je dobra za zaštitu korena voćke od mraza.

Napravite mrežu protiv mraza

Mreža protiv mraza je još jedan efikasan način za zaštitu vaših voćki od mraza u proleće. Ova mreža se postavlja preko voćke i štiti je od hladnih vetrova. Mreže protiv mraza je najbolje koristiti u oblastima gde su česti hladni vetrovi. Kada se postave na voćke, dozvoljavaju da se sunčeva svetlost i toplota i dalje probiju kroz mrežu.

Kada birate mrežu protiv mraza, važno je izabrati pravu veličinu i vrstu materijala koji će pružiti adekvatnu zaštitu vašim voćkama. Mreže mogu biti dostupne u različitim veličinama, od manjih za pojedinačne voćke do većih koje se koriste za pokrivanje celih redova voćnjaka. 

Takođe, postoje različite vrste materijala, uključujući netkane materijale i folije koje mogu pružiti dodatnu izolaciju. Uz korišćenje mreža protiv mraza, vaše voćke će biti zaštićene od hladnih vetrova i ostalih nepovoljnih vremenskih uslova, što će osigurati da vaš voćnjak ostane zdrav i produktivan tokom cele godine.

Koristite sistem navodnjavanja

Navodnjavanje voćki u proleće može pomoći u zaštiti od mraza. Kada se voda ispušta oko korena voćke, ona stvara toplotu, koja pomaže da se temperatura ispod pokrivki za voćke održava nešto višom. Međutim, važno je napomenuti da navodnjavanje treba obaviti u pravo vreme. Ako se navodnjavanje obavlja predveče ili noću, voda se može smrznuti na voćkama i izazvati još veću štetu.

Stoga je preporučljivo navodnjavati voćke u ranim jutarnjim satima, jer će voda imati vremena da se upije u zemlju pre nego što se temperatura spusti. Takođe je važno prilagoditi količinu vode koju koristite, jer previše vode može izazvati stres korena i dovesti do drugih problema u vašem voćnjaku. 

Uz pravilno navodnjavanje i druge mere zaštite, možete osigurati da vaše voćke budu zdrave i produktivne, bez obzira na promenljive vremenske uslove u proleće.

Pratite vremensku prognozu

Praćenje vremenske prognoze može biti ključno u zaštiti vaših voćki od mraza u proleće. Ako se predviđa mraz, možete da preduzmete mere zaštite, kao što su pokrivanje voćki, navodnjavanje ili upotreba mreža protiv mraza. Takođe, praćenje temperature tokom dana može vam pomoći da odlučite kada je najbolje vreme za skidanje pokrivki za voćke.

Zaključak

Ukratko, zaštita vaših voćki od mraza u proleće ne samo da osigurava zdravlje vašeg voćnjaka, već takođe može značajno povećati prinose i profit. Odlučnost da se zaštite vaše voćke od mraza u proleće može učiniti ogromnu razliku u kvalitetu vašeg voća i budućnosti vašeg voćnjaka. 

Bilo da se odlučite za upotrebu pokrivača za voćke, mreže protiv mraza ili sisteme navodnjavanja, svaka metoda ima svoje prednosti. I svaka se može se prilagoditi vašim specifičnim potrebama. Dakle, redovno praćenje vremenske prognoze i preduzimanje neophodnih mera zaštite, u kombinaciji sa pravim mestom za sadnju, može učiniti vaš voćnjak zdravim, produktivnim i uspešnim dugoročno.

 

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.