Prskalica za voće: Saveti i kako ih odabrati

osoba prska biljke

Proizvodnja voća i povrća nosi sa sobom mnogo obaveza i bitnih zadataka. Jedan od njih je svakako i prskanje.  Tretiranje voća raznim apartima obavezan je deo u uzgoju sadnica. Najbolji period za to jeste proleće. U zavisnosti od toga koliki je voćnjak, različite prskalice će se koristiti.  U većini evropskih zemalja, najpopularniji vid aplikacije pesticida […]

Kako orezati jabuku za veći prinos

zelene jabuke na grani

Proizvodnja jabuka jedna je od glavnih grana voćarstva u Srbiji. Ovo sočno i ukusno voće puno je vitamina, vlakana i polifenola. Samo jedna jabuka na dan dovoljna je da popravite vaše zdravlje i još malo odložite narednu posetu lekaru.  Da bi jabuka bila tako zdrava, važno je posvetiti joj se na pravi način. Voću je […]

Zaštita voća od buba na prirodan način

Zaštita voća od buba je važan korak u proizvodnji

Ono što svaki uzgajivač voća zna to je da ništa ne može da zameni adekvatnu zaštitu u voćnjaku. Kako proizvodnja voća traži visoka ulaganja, puno vremena i maksimalnu posvećenost, ukoliko ne zaštitite vaše voće, možete biti u velikom problemu. Voće treba zaštititi prvenstveno od nepovoljnih vremenskih uslova. Potrebno je dati mu dovoljnu količinu vode, hrane […]

Koje je pravo vreme za kalemljenje voća?

Kalemljenje voća

Vegetativno razmnožavanje kojim dobijamo pitome voćke od divljih naziva se kalemljenje. Ovaj proces, star stotinama, čak i hiljadama godina svodi se na to da se karakteristike kalema prenesu na podlogu što uspešnije.  Postoji nekoliko faktora koji mogu da utiču na ishod kalemljenja. Na primer, iskustvo i veštine kalemara i način i vreme kalemljenja su neki […]

Frueko na Prognosfruit 2022.

Frueko na Prognosfruit 2022

Iako odložena 2020. godine usled pandemije virusa Covid-19, Prognosfruit konferencija održana je u Beogradu od 3. do 5. avgusta 2022. godine. Konferenciju su organizovale asocijacije WAPA (World apple and pear association) i asocijacija proizvođača jabuka Srbije “Serbia Does Apples”. Glavi događaj za sve uzgajivače jabuke i kruške, Prognosfruit trajao je 3 dana. Za samo 3 […]

Zaštita Kruške i Jabuke u Fazi Cvetanja

kruška na grani sa zelenim lišćem

Svi volimo ukusne kruške i jabuke. Sočne, zrele i zdrave, ove voćke glavni su deo odrastanja svakog deteta na našim prostorima. Pune vitamina i antioksidanata, kruške i jabuke neophodne su nam u svakoj sferi života. Bilo da imate tri ili sedamdeset i tri godine, ove voćke biće Vam najbolji saveznici u preventivi bolesti i jačanju […]

Kasne Jabuke: Koje su Najbolje Sorte?

jabuke na grani sa zelenim lišćem

Kako se leto približava kraju, vreme je da počnemo da razmišljamo o kasnim sadnicama. Zimske sadnice ili kasne jabuke jesu one sorte koje opstaju u hladnijim mesecima. Zahvaljujući povećanoj otpornosti na zimu, ove sorte mogu izdržati izuzetno niske temperature i jake mrazeve. Zbog ovako posebne izdržljivosti, neke od sorti kasnih jabuka mogu preživeti čak i […]

Istorija Proizvodnje Voća

crvene jabuke u voćnjaku

Proizvodnja voća može biti izazovan zadatak. Kako iziskuje puno ulaganja, vremena i strpljenja, ovo nije posao za svakoga.  Ukoliko ipak odlučite da se bavite proizvodnjom voća, imaćete čemu i da se radujete. Plodovi ovog napornog rada nagradiće sav Vaš trud. Kada jednom jabuke, kajsije ili kruške počnu da stižu u Vaš voćnjak, bićete više nego […]

Blagodeti Jabuke: Zašto je Treba Svakodnevno Konzumirati

crvena jabuka

Opšte je poznato da je voće zdravo i neophodno za našu dobrobit. Na primer, kajsije čuvaju Vašu kožu i poboljšavaju rad Vašeg srca. Kruške su dobre za usporavanje starenja i zaštitu od dijabetesa, dok su jagode odlične za regulisanje nivoa šećera u krvi.  Svako voće puno je vitamina, korisnih vlakana i tu je da poboljša […]

Zanimljivosti i Benefiti o Kruškama Koje Niste Znali

zelena kruška na grani

Kruške su poznate po svojim lekovitim dejstvima. Kao i većina lekova, ni kruška ne bi trebalo da se jede na prazan stomak. Sa druge strane, ne bi je trebalo konzumirati ni nakon teških jela i mesa.  Krušku možete jesti kao užinu, uz voćnu salatu, u kompotu, soku, ili čak i rakiji. Postoje proizvodi od kruške […]