Srbija: Bogata istorija i sorte srpskog voća

Srbija, balkanska zemlja snažne tradicije i fantastične hrane, ima dugu istoriju poljoprivrede, koja je pomogla zemlji da razvije širok i raznovrsan spektar voćnih vrsta. Od bujnih vojvođanskih ravnica do šumadijskih brežuljaka, plodno tlo Srbije idealno je za proizvodnju raznovrsnog voća. Ovaj blog post istražiće bogatu istoriju i sorte srpskog voća,od tradicionalnih favorita do manje poznatih dragulja.

A kratka istorija srpske proizvodnje voća

Poljoprivreda u Srbiji datira još od praistorije. Stari stanovnici zemlje, Iliri i Tračani, bili su vešti zemljoradnici koji su uzgajali pšenicu, ječam i grožđe. U kasnijim vekovima, Rimljani i Osmanlije su doneli nove useve u region, uključujući voćke poput jabuka, krušaka i šljiva.

Stari Rimljani i Grci prepoznali su Srbiju kao prvo mesto za uzgoj voća, a region je tada bio poznat po visokokvalitetnom voću. Za vreme osmanske okupacije Srbije u 15. veku proizvodnja voća je bila ozbiljno poremećena, ali je ponovo oživela u 18. veku.

Tokom 19. i 20. veka proizvodnja voća u Srbiji je brzo rasla, posebno uvođenjem novih sorti voća iz zapadne Evrope. U periodu posle Drugog svetskog rata, voćarstvo je postalo jedna od glavnih privrednih grana u Srbiji, a zemlja je počela da izvozi svoje voće u susedne zemlje i šire.

Danas je Srbija renomirani svetski proizvođač voća, od uobičajenih sorti kao što su jabuke i kruške do manje poznatih voća poput dunje i mušmule.

Sorte srpskog voća

Srbija je dom širokog spektra voća, svako sa svojim jedinstvenim ukusom i karakteristikama. Evo nekih od najpopularnijih vrsta srpskog voća uzgajanog na našim prostorima:

Jabuke

Proizvodnja jabuka u Srbiji koncentrisana je u centralnim i severnim regionima zemlje. Najčešće sorte jabuka su Ajdared, Golden Delicious, Granni Smith i Jonathan. Srpske jabuke su poznate po svojoj hrskavoj teksturi i slatkom, sočnom ukusu. Jabuke se koriste u raznim srpskim jelima, uključujući štrudlu od jabuka, kolač od jabuka i sok od jabuke.

Kruške

Srbija je jedan od najvećih proizvođača krušaka u regionu Balkana. Umerena klima i plodno zemljište pružaju povoljne uslove za uzgoj kruške. U Srbiji se najčešće gaje sorte Abate Fetel, Viljamovka i Santa Maria, pri čemu je najveći deo proizvodnje koncentrisan u regionima Šumadije i Banata. Proizvodnja kruške u Srbiji poslednjih godina je u stalnom je porastu, a zemlja izvozi značajne količine u susedne države.

Šljive

Srbija je jedan od najvećih proizvođača šljive u svetu, sa preko 70% proizvodnje namenjenog za izvoz. Najpopularnije sorte šljive u Srbiji su Stenli, Čačanska lepotica i Požegača. Srpska šljiva je poznata po svom slatkom, aromatičnom ukusu i nežnom mesu.

Trešnje

Proizvodnja višanja trešanja u Srbiji koncentrisana je u zapadnim i južnim delovima zemlje. Najčešće sorte trešanja su Bing, Van i Lambert. Srpske trešnje su poznate po svojoj sočnoj teksturi, bogatom ukusu i duboko crvenoj boji.

Maline

Srbija je jedan od najvećih svetskih proizvođača maline, sa preko 60% proizvodnje namenjene izvozu. Najzastupljenije sorte maline u Srbiji uključuju Villamette, Meeker i Tulameen. Srpska malina je poznata po svom slatkom, oštrom ukusu i čvrstoj teksturi.

Mušmula

Mušmula je još jedno manje poznato voće koje se uzgaja u Srbiji. Voće je slatkog, aromatičnog ukusa i koristi se u džemovima, dezertima i drugim proizvodima.

Pored ovog voća, Srbija je dom i nekoliko vrsta jagodičastog voća, među kojima su kupine, borovnice, jagode. Bobice se koriste urazne proizvodi, uključujući džemove, sokove i deserte.

Jagode

Proizvodnja jagoda u Srbiji koncentrisana je u severnom regionu zemlje. Najčešće sorte jagoda su Elsanta, Cleri i Darselect. Srpske jagode su poznate po svom slatkom, sočnom ukusu i jarko crvenoj boji.

Borovnice

Proizvodnja borovnice u Srbiji koncentrisana je u zapadni region zemlje. Najčešće sorte borovnice su Duke, Bluecrop i Chandler. Srpske borovnice su poznate po svom slatkom, oštrom ukusu i čvrstoj teksturi.

Upotreba voća

Bogata istorija uzgoja voća u Srbiji ne samo da je rezultirala raznolikim asortimanom voćnih sorti, već je dovela i do živahne kulinarske kulture zasnovane na voću. Srpska kuhinja sadrži mnoga jela i poslastice na bazi voća, uključujući štrudle, pite i kolače.

Jedna od najpopularnijih srpskih poslastica je krempita,napravljen od slojeva lisnatog testa i krem filasa ukusom vanile, limuna ili ruma. Desert je često preliven šlagom i svežim voćem, kao što su maline ili jagode.

Još jedan popularan desert je pita. Iako, kada spomenemo pitu, mnogi od vas pomisle na slano jelo sa sirom, jajima, pavlakom i spanaćem. Ipak, kao što većina vas zna. pita se može napraviti i sa jabukama ili višnjama i često se služi kao jelo za doručak.

Kulinarska kultura Srbije zasnovana na voću takođe se ogleda u pićima. Srbija je pored šljivovice poznata i po voćnim rakijama od kojih se praverazne voće, uključujući šljive, trešnje i maline. Rakije se često služe kao aperitiv ili digestiv.

Zaključak

Industrija voća je vekovima bila značajan deo privrede i kulture Srbije. Sa svojim raznolikim pejzažom i povoljnim klimatskim uslovima, Srbija je dom raznih sorti voća koje je igralo vitalnu ulogu u kulinarskoj tradiciji zemlje i međunarodnoj trgovini. 

Bilo da ste ljubitelj voća ili radoznali putnik, dublje upoznavanje sa istorijom i sortama srpskog voća može biti fascinantno i korisno iskustvo. Dakle, sledeći put kada posetite Srbiju, uživajte u njenim ukusnim plodovima i saznajte više o voćarskom nasleđu zemlje.

 

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.