Omiljeni Recepti: Štrudla sa Jabukama

Tradicionalni bečki recept za štrudlu sa jabukama poznat je i u našim krajevima. Sočna i ukusna, štrudla sa jabukama omiljena je poslastica kako mladima, tako i starijima. Nažalost, pravljenje ovog slatkiša može biti komplikovano. Uz dosta vežbe, ipak, sve prepreke se mogu preći. Kada naučite par trikova i probate nekoliko puta sami da je napravite, bićete i Vi pravi štrudla majstor!

Bilo da je jedete kao desert ili uz prvu jutarnju kafu, ova poslastica će Vas sigurno očarati. Sledeći put kada budete očekivali goste ili budete raspoloženi za nešto aromatično i slatko, isprobajte ovaj recept!

Sastojci

Za pripremu ovog deserta trebaće Vam sat i 15 minuta. Oko 30 minuta je potrebno za pripremu i oko 45 minuta za pečenje. 

Pre nego što se bacite na posao, uverite se da imate sav potreban pribor i sve potrebne sastojke. Za početak će Vam trebati jedna tepsija 30x40cm i malo masti. 

Za testo ćete koristiti:

  • 200g pšeničnog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 50gr mekog margarina/maslaca/3 kašike jestivog ulja
  • 75ml mlake vode

Za nadev ćete koristiti:

  • 1-1,5kg jabuka (kisela)
  • 75g margarina/maslaca
  • 100g šećera
  • 50g prezle/hlebnih mrvica
  • 50g suvog grožđa
  • 50g oljuštenog i seckanog badema
  • 0,5 kašičice cimeta
  • 1 kesica vanilin šećera
  • rendana kora limuna

Za preliv ćete koristiti:

  • 750ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica pudinga sa ukusom vanile

Priprema testa za štrudlu

Prvo što treba da uradite je da zagrejete rernu i iskoristite mast za podmazivanje tepsije.

Nakon što prosejete brašno u činiju, dodajte ostale sastojke. Mikserom preradite sastojke (prvo najmanjom, zatim najvećom brzinom). Mutite dok ne dobijete glatko testo. 

Prokuvajte vodu u manjoj šerpi. Kada voda provri, prospite je i u obrisanu šerpu stavite papir za pečenje. U vruću šerpu stavite testo. Poklopite i ostavite ga da odstoji 30 minuta. 

Priprema nadeva

Dok testo odmara, pripremite nadev. Potrebno je oljuštiti jabuke, iseći ih na četvrtine i očistiti. Nakon toga, iseckajte ih jos sitnije. Iseckanim jabukama dodajte cimet i limunovu koru koju ste prethodno izrendali. Otopite maslac.

Što se tiče jabuka, neke sorte su bolje za pečenje od drugih. Na primer, greni smit, jonagold, zlatni delišes i fudži su najbolje za ovakve poslastice. Da dobijete najbolji ukus, koristite više različitih vrsta jabuka.

Pred pečenje 

Veliku kuhinjsku krpu pospite brašnom. Na njoj razvijte testo i premažite ga otopljenim maslacem. Ručno razvucite testo u pravougaonik 70x50cm (otprilike). Ako primetite da su ivice deblje, odsecite ih. Ponovo premažite testo preostalim maslacem. Pospite testo prezlom, ali ostavite slobodan rub (ne više od 3cm). 

Nakon toga, počnite da ređate sledeće sastojke – jabuke, suvo grožđe, šećer, vanilin šećer i badem. Kada završite, prazne rubove sa kraćih strana preklopite preko nadeva. 

Iskoristite krpu da napravite rolat. Krećite se od dužih strana ka kraćim. Uverite se da ste dobro pritisnuli krajeve. 

Stavite testo polukružno na tepsiju. Da bude još lepša štrudla sa jabukama, ponovo je premažite otopljenim maslacem.

Podesite temperaturu rerne na 180°C i stavite štrudlu da se peče. Postavite policu u srednji položaj.

Posle 30 minuta pečenja, izvadite štrudlu i proverite da li je dobila zlatno-braon boju. Ukoliko jeste, štrudla je pečena. Iskoristite preostali maslac da je premažete. Ostavite je da se ohladi barem 20 minuta. Premestite štrudlu na dasku za sečenje i isecite je na trećine. Možete servirati štrudlu toplu ili hladnu. 

Preliv

Vašu štrudlu možete posuti samo šećerom u prahu. 

Ukoliko volite i preliv na Vašoj štrudli, možete ga jako lako pripremiti. Pratite uputstva za pripremu pudinga sa kesice. Pripremite ga sa 750ml mleka. Kada skuvate puding, sipajte ga u posudu za sos. Servirajte toplu štrudlu sa ovim prelivom. 

Priprema unapred 

Ako vodite veoma zauzet i stresan život, verovatno nemate uvek vremena za kuvanje i pripremanje slatkiša. U tom slučaju, najbolje je obroke pripremati unapred i zamrzavati ih. Na primer, ovu štrudlu možete pripremiti bilo kad i držati je u zamrzivaču.

Ono što je bitno da zapamtite je da štrudlu morate izvaditi iz zamrzivača bar 2 sata pre pečenja. Takođe, zamrznutom jelu će trebati više vremena da se ispeče. 

Ukoliko želite da je zamrznete na više meseci, sve što treba da uradite je da je stavite u deblju aluminijumsku foliju. 

 

Štrudla sa jabukama idealan je desert ako očekujete goste ili osećate da Vam šećer pada! Ukusna i sočna, ova štrudla se lako napravi i još lakše pojede!

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.