Omiljeni Recepti: Kompot od Krušaka

Kompot predstavlja jedan od najzanimljivijih slatkiša na našim prostorima. Krupni komadi voća i ušećereni sirup idealna su kombinacija i za vrele letnje i ledene zimske dane. Takođe, ovo je zanimljiv način da voće jedemo i van sezone u kojoj je ono aktuelno. 

Kompot možete praviti od jabuke, kruške, trešnje, breskve, jagode ili bilo kog drugog voća koje vam padne na pamet. Jedan od najlepših definitivno je kompot od krušaka.

Ovaj kompot se sprema u avgustu ili septembru, sto znači da je sada pravo vreme da započnete pripreme. Neki od ovih recepata mogao bi biti sledeći na koji ćete se baciti.

Izbor i priprema kruške

Pre nego što počnete sa pripremom vašeg kompota, važno je da obavite kupovinu. Kako u svetu danas postoji više od 6000 sorti krušaka, nećete imati problem da pronađete savršenu sortu za ovaj ukusni slatkiš. 

Po obliku, boji i veličini, lako možete razlikovati vrste krušaka. Kod nas, najpoznatije su obična kruška, Viljamovka, Krasanka i Rana Moretinijeva.

Kruške se beru početkom jula, ali berba može da traje i do oktobra, nekada čak i do novembra. Zato, kompot od krušaka možete praviti u avgustu ili u decembru bez problema. 

Pri kupovini kruške, važno je obratiti pažnju na boju, teksturu i miris. Za kompot, idealan izbor je tvrđa kruška koja ima krupnije i stabilnije plodove. Što se mirisa tiče, bitno je da procenite da li se miris kruške oseti i kada ste malo udaljeni. Ako je odgovor da, kruška je zrela, sočna i više nego spremna za preradu.

Domaći kompot od krušaka

Za početnike u kuhinji, najsigurniji izbor je klasičan recept za kompot od krušaka. Za početak, pratite uputstva, a svaki sledeći put promenite recept da ga prilagodite svom ukusu. Ovaj recept daće vam šest tegli kompota. 

Što se sastojaka tiče, trebaće vam:

  • 3kg krušaka
  • 1l vode
  • 1kg šećera

Prvo operite dobro kruške i iscedite ih na pola. Zatim, očistite kruške i odstranite koštice. Ovako isečene kruške poređajte u čiste tegle i pritisnite svaku rukom da one što bolje legnu. 

Kada skuvate vodu i šećer, ostavite sirup da se ohladi. Nakon hlađenja, tegle zalijte do vrha ovim sirupom. Zatvorite dobro tegle poklopcem i pripremite veliki lonac.

Na dno lonca stavite krpu i preko poređajte tegle. Sipajte vodu u lonac tako da samo poklopci ostanu van vode. Sačekajte da voda provri i kuvajte 20 minuta nakon toga. Da kompot pripremite za konzumiranje, osušite tegle i ostavite ih na hladno.

Kompot od krušaka bez šećera

Ukoliko tražite neku malo drugačiju verziju kompota, uvek možete napraviti jedan bez šećera. Idealan za svakoga ko beži od kilograma ili ima problema sa dijabetesom, ovaj recept jednako je lako napraviti kao i klasičan.

Za dve tegle, sve što vam treba je:

  • 3 kruške
  • 1 kašičica cimeta
  • ½ kašičice đumbira u prahu
  • 60ml vode

Prvo, kruške operite, očistite i iseckajte na kockice. Zatim, pripremite šerpu u kojoj ćete ovako iseckane kruške pomešati sa svim ostalim sastojcima. 

Držite smesu na jakoj vatri dok voda ne provri i onda smanjite jačinu. Kuvajte još 30 minuta na nižoj temperaturi. Na kraju, izgnječite smesu i kada se ona ohladi, sipajte je u tegli i odložite u frižider.

Kompot od krušaka sa limunom

Još jedna zanimljiva ideja jeste kompot sa limunovim sokom. Limun će brzo dodati malo kiseline kompotu i učiniće ga još više neodoljivim. Od ovog recepta, možete dobiti čak 6 tegli kompota.

Za ovaj recept, trebaće vam:

  • 2kg krušaka
  • 500gr šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 5l vode
  • Sok od ceđenog limuna

Kao i uvek, prvi korak je pranje i ljuštenje krušaka. Voće zatim isecite na četvrtine i očistite od koštica. Zatim, pripremite sirup. U šerpi skuvajte vodu, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kada smesa prokuva, dodajte iseckane kruške. Ovako pripremljenu smesu kuvajte 10 minuta.

Smesu sipajte u tegle i ostavite da se hladi. Tegle zatvorite kada je sirup već ohlađen. 

Na kraju, možete ostaviti tegle desetak minuta u vodi na 80°C. Ovaj proces pasterizacije učiniće da vaš kompot duže traje.

Kompot od krušaka bez kuvanja

Na kraju, važno je da znate da kompot možete napraviti i bez kuvanja. Ako samo izblanšrate kruške, dobićete isti ukus kao i da ste ih skuvali. 

Sve što vam treba za ovo jeste:

  • 3kg kruške
  • 1l vode

Kruške operite, očistite i ubacite u vrelu vodu. Kuvajte dva do tri minuta i izvadite ih, ocedite i postavite u tegle.

Hladnu vodu sa začinima po želji sipajte preko kruški i zatvorite dobro. Kuvajte ovako pripremljene tegle na niskoj temperaturi desetak minuta. Uskoro, imačete kompot spreman za konzumiranje!

Kompot od bilo kog voća odličan je izbor za vrele letnje dane. Ukoliko su i vašoj porodici kruške omiljeno voće, ne propustite priliku da ih iskoristite za pravljenje ove savršene poslastice!

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.