Frueko na Prognosfruit 2022.

Iako odložena 2020. godine usled pandemije virusa Covid-19, Prognosfruit konferencija održana je u Beogradu od 3. do 5. avgusta 2022. godine. Konferenciju su organizovale asocijacije WAPA (World apple and pear association) i asocijacija proizvođača jabuka Srbije “Serbia Does Apples”.

Glavi događaj za sve uzgajivače jabuke i kruške, Prognosfruit trajao je 3 dana. Za samo 3 dana, Beograd je ugostio posetioce iz brojnih zemalja – kako u Evropi, tako i u svetu. Preko 200 delegata iz zemalja poput Francuske, Belgije, Holandije, Amerike i Velike Britanije učestvovalo je na konferenciji zajedno sa kolegama iz Srbije. 

Slaviša Šestić, Smartfresh (desno), sa vlasnikom Frueka Slobodanom Lazićem.
Slaviša Šestić, Smartfresh (desno), sa vlasnikom Frueka Slobodanom Lazićem.

 

Prognosfruit 2022

Dve godine zaredom, ova manifestacija bila je održavana u onlajn formi. Iako je i proteklih godina uspešno održavana, posetioci su bili više nego srećni da uživo prisustvuju planu i programu konferencije. 

Od 1976. godine, glavni cilj manifestacije je da pruži prognozu za narednu sezonu u uzgoju jabuke i kruške. Tokom trodnevne konferencije, predstavnici ovog sektora raspravljali su o trenutnoj situaciji na tržištu, kao i o očekivanjima za sezonu pred nama. 

Program je počeo 3. avgusta obilaskom Beograda i svečanim prijemom u Belom Dvoru. Dan kasnije, 4. avgusta, u hotelu Hajat, konferencija je održana. 

Počela je analizom trenutne sitaucije na američkom i kineskom tržištu, panel-diskusijom sa vodećim uzgajivačima Evopske Unije i prognozom za sledeću sezonu. Popodnevna sesija bila je posvećena globalnoj situaciji, kao i analizi cena a tržištu i logističkim preprekama. 

Nakon koferencije, učesnici su bili pozvani na Gala večeru na jednom od poznatih beogradskih restorana – Kalemegdanskoj terasi. Događaj je zvanično zatvoren 5. Avgusta, posetom voćnjaku kompanije Atos Fructum na Fruškoj Gori. 

Frueko na Prognosfruit 2022

Mnoge kompanije učestvovale su na ovogodišnjoj manifestaciji. Među njima, našao se i Frueko – proizvođač voća i ratarskih kultura. Na manifestaciji, bile su izložene jabuke i kruške ove kompanije. 

Predstavnici kompanije, Nenad Vuković, Slobodan Lazić i Slobodan Ljubičić, imali su priliku da predstave kompaniju, članicu Serbia Does Apples, u najboljem svetlu. 

Pored prognoze roda za narednu sezonu, naši predstavnici mogli su da prisustvuju i diskusijama o organskoj proizvodnji voća, industriji prerade jabuka, internacionalnim aspektima, tržištu Cider-a i mnogim drugim temama. 

Direktor Frueka Nenad Vuković (levo) i vlasnik Frueka Slobodan Lazić na manifestaciji Prognosfruit 2022.
Direktor Frueka Nenad Vuković (levo) i vlasnik Frueka Slobodan Lazić.

Srpsko tržište 

Stručnjaci iz cele Evrope obratili su se posetiocima i podelili svoje misli i analize sa njima. Što se Srbije tiče, može se reći da srpski proizvođači i izvoznici jabuke i kruške ozbiljno shvataju svoj zadatak. 

Srpske kompanije izvoze jabuku u više od 46 zemalja sveta. Neka od najpoznatiih tržišta za našu jabuku jesu Rusija, Bliski istok (Saudijska Arabija i UAE), ali i Velika Brtanija, Indija i daleki istok.

Prognosfruit 2022 uspešno je održan u Beogradu početkom avgusta. Kompanije širom Srbije, Evrope i sveta pronašle su svoje mesto na manifestaciji, predstavile svoje proizvode i proširile svoje znanje o trenutnom stanju na tržištu. 

 

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.