Zaštita Kruške i Jabuke u Fazi Cvetanja

Svi volimo ukusne kruške i jabuke. Sočne, zrele i zdrave, ove voćke glavni su deo odrastanja svakog deteta na našim prostorima. Pune vitamina i antioksidanata, kruške i jabuke neophodne su nam u svakoj sferi života.

Bilo da imate tri ili sedamdeset i tri godine, ove voćke biće Vam najbolji saveznici u preventivi bolesti i jačanju imuniteta. Kako mogu da poboljšaju krvni pritisak, smanje rizik od srčanih oboljenja i pomognu pri mršavljenju, nezaobilazne su na trpezi. 

Kruške i jabuke možete konzumirati sirove, u soku, marmeladi, kompotu, kolačima i uvek će delovati dobro na vas.

U daljem tekstu ćete saznati kako možete biti sigurni da je zaštita kruške i jabuke kvalitetno obavljena tokom cvetanja. 

Biljne vaši i grinje

Biljne vaši i grinje opasne su iz nekoliko razloga. Prvo, one uzrokuju oštećenje ploda. Ako, na primer, kruškine grinje polože jaja u listove, neće oštetiti samo listove, već i plod. Poneki jači napad može da dovede i do defolijacije stabla. 

Zbog ovoga, od izuzetne je važnosti sprečiti pojavu ovih i sličnih insekata.

U maju, larve prve generacije jabukinog smotavca su u početnoj fazi piljenja. To znači da je ovo idealan momenat da se spreči ubušavanje tih larvi u plodove. Zbog toga, tada je najpametnije krenuti sa primenom insekticida. 

Najbolji izbor, što se tiče insekticida jesu oni koji imaju ovocidno-larvicidno delovanje. Svaki preparat na bazi hlorantraniliprola je dobar izbor za ovo. 

Period nakon maja je bitan za pregledanje plodova. Ukoliko uzgajate jabuke, bitno je da proverite postoji li zelena biljna vaš. Ako primetite prisustvo ove štetočine, savetuje se da dodate insekticide u fungicidni tretman. Crvena voćna i rđasta grinja su još neke od vrsta na koje treba obratiti pažnju i sprečiti njihovu pojavu. 

Kruškina buva 

Zaštita kruške uvek je bitna, a posebno u periodu proleća. Ovo je vreme kada se kruškina buva može pojaviti i, ukoliko reagujete na vreme, nećete imati problem sa ovom štetočinom. Što se tiče tretmana, saveti su slični kao i za zaštitu jabuke.

Dakle, ukoliko vas brine kruškina buva, najbolje je da koristite insekticid na bazi piriproksifena da je se rešite. Da proces bude što uspešniji, dodajte mineralno ulje ili okvašivač preparatu. Ipak, najbitniji korak jeste upotreba velike količine vode. Ovo će pomoći da se biljke dobro okupaju, što je neophodno da bi se preparati iskoristili maksimalno. 

Nepovoljni vremenski uslovi

Vreme je još jdean bitan faktor na koji se treba osvrnuti kada je u pitanju zaštita kruške i jabuke. Nepovoljni vremenski uslovi mogu ozbiljno oštetiti i list i plod jabuke ili kruške.

Februar i mart su meseci kada je posebno važno zaštiti vaše voćnjake od lošeg vremena. Česti pljuskovi, mrazevi, sneg i vetar mogu napraviti haos u voćnjaku u ovom periodu. Temperaturni stresovi su uvek loši za voće, a posebno su opasni u periodu cvetanja (ili tik pred cvetanje).

Zbog toga, savetuje se da smanjite stres voćkama i poboljšate oplodnju. To možete uraditi uz pomoć sredstava koja potpomažu formiranje zametnutih plodova i preparata na bazi aminokiselina. Ovo je najbolja opcija kada su kruške već u fazi precvetavanja. 

Za jabuke, u fazi precvetavanja, možete koristiti isto što i za kruške. S druge strane, ukoliko su jabuke tek u početku cvetanja, bolje je koristiti samo aminokiseline uz dodatak hraniva sa 5% (ili više) bora. Tri do četiri dana kasnije, možete ponoviti ovaj tretman. 

Pozicija zasada 

Bolje sprečiti nego lečiti je svima dobro poznata izreka. Ovo je jedna velika istina čak i za vaš voćnjak. Nekada, najbolji lek jeste preventiva.

Jedan od faktora koji može da zaštiti voće u voćnjaku jeste dobra pozicija zasada. Da ne morate ni da razmišljate o tretmanima za loše vremenske uslove, potrudite se da vaše sadnice strateški postavite. 

Na primer, vetar može biti problem za voće. Ukoliko je vaša parcela kvalitetno zaštićena od vetra, kruške i jabuke će biti više nego dobre dok berba ne počne. 

Precvetavanje 

Zaštita kruške i jabuke bitna je u svakoj fazi sazrevanja. Precvetavanje počinje kada latice sa cvetova opadaju i plod se nazire u tučku cveta. Usled loše oplodnje, plodovi mogu izostati. 

U ovoj fazi, potrebno je jednako dobro zaštiti plod i list. Plod štitite od grinja i vaši, ali i od osica, cikada i tripsa. Svakog insekta koji polaže jaja u cvet ili se ubušava u plod je neophodno ukloniti.

List treba štititi od gljivičnih oboljenja, šupljikavosti, čađave krastavosti i pepelnice. 

Da napravite dobar tretman, koristite insekticid i fungicid za list, kao i prehranu ili stimulator oplodnje. 

Mnoge opasnosti vrebaju u vašem voćnjaku. Da jabuke i kruške odberete zrele i zrave, budite sigurni da ste ih dobro zaštitili. Uz ove savete, pravilna zaštita kruške i jabuke će biti laka, i dočekaćete sledeću sezonu zadovoljni i ponosni na svoj voćnjak!

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.