Kako da zaštitite orahove plodove od glodara i insekata

Orahovi plodovi su ne samo ukusni i hranljivi, već su i jedan od najvrednijih izvora prihoda za proizvođače. Međutim, uzgoj oraha nije lak i može biti izazovan jer su orahovi plodovi često izloženi napadu mnogih štetočina. Potrebno je da zaštitite orahove plodove kako bi ste imali maksimalne prinose.

Orahova muva, glodari, pauci i drugi insekti predstavljaju pravu noćnu moru za proizvođače oraha jer mogu uzrokovati ozbiljnu štetu na stablima oraha i posebno na orahovim plodovima. Stoga, zaštita ovog vrednog izvora hrane i prihoda je od ključnog značaja. 

U ovom blog postu ćemo vam otkriti razne načine kako da zaštitite orahove plodove od glodara i insekata, koristeći različite tehnike i strategije, od prirodnih do hemijskih. Ako ste proizvođač oraha ili samo strastveni ljubitelj ovog ukusnog oraha, ostanite sa nama i saznajte kako da zaštitite orahove plodove od neprijatelja iz prirode.

Pravilna obrada zemljišta

Prva i osnovna mera zaštite od štetočina je pravilna obrada zemljišta. To uključuje duboko kopanje zemljišta i odstranjivanje korova oko stabla oraha. Ovo pomaže u uklanjanju skrovišta za insekte i glodare, čime se smanjuje broj štetočina na području.

Osim toga, preporučuje se i sadnja sorti oraha koje su otpornije na štetočine, što može smanjiti štetu uzrokovanu od strane insekata i glodara. Takođe, važno je redovno pregledati i pratiti stanje stabala i plodova, kako bi se brzo otkrila eventualna šteta i sprečilo dalje širenje štetočina.

Redovno održavanje stabala oraha

Redovno održavanje stabala oraha takođe je važno za sprečavanje napada štetočina. To uključuje obrezivanje grana i uklanjanje suvih i oštećenih grana koje mogu služiti kao mesto za polaganje jaja i razvoj insekata. Održavanje stabala u dobrom zdravstvenom stanju takođe pomaže u sprečavanju infekcija od bolesti i štetnika.

Osim obrezivanja grana i uklanjanja oštećenih dijelova, važno je redovito prihranjivati stabla oraha kako bi se osigurala njihova optimalna nutritivna vrijednost i zdrav rast. Također je preporučljivo koristiti prirodne metode kontrole štetnika umjesto kemijskih sredstava koja mogu naštetiti okolišu i zdravlju ljudi.

Upotreba feromonskih klopki

Ukoliko su vaš problem insekti, zaštitite orahove plodove feromonskim klopkama. Feromonske klopke su učinkovit način za sprečavanje širenja populacije insekata. Ove klopke koriste mirise feromona, koji privlače insekte. Kada insekti uđu u klopku, ne mogu izaći, što sprečava njihovo širenje na druga stabla oraha.

Važno je postaviti feromonske klopke na vreme, pre nego što insekti počnu razmnožavati. Takođe, važno je redovno proveravati klopke kako bi se utvrdilo koliko je insekata uhvaćeno i kolika je populacija još uvijek prisutna. Ako je potrebno, klopke se trebaju redovno zameniti kako bi se osigurala njihova efikasnost u sprečavanju širenja populacije insekata.

Primena insekticida

Primena insekticida je takođe važna mera ukoliko želite da zaštitite orahove plodove od štetočina. Međutim, treba imati na umu da insekticidi mogu biti štetni i za životnu sredinu i za ljudsko zdravlje. Stoga, pre primene insekticida, potrebno je pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu i pratiti propisane mere zaštite.

Pored toga, važno je izbegavati upotrebu insekticida tokom cvetanja stabala oraha, jer to može ometati oprašivanje i smanjiti količinu prinosa. Takođe, preporučuje se korišćenje prirodnih alternativa insekticidima, kao što su biljke koje odbijaju insekte ili prirodni neprijatelji štetočina, kao što su ptice i insekti predatori. Na taj način se može smanjiti korišćenje hemijskih sredstava i očuvati zdravlje biljaka, ljudi i životne sredine.

Upotreba prirodnih sredstava za zaštitu

Postoje mnogi prirodni načini za sprečavanje napada štetočina. Na primer, možete koristiti neki od prirodnih insekticida, kao što su ekstrakti biljaka poput neem ulja i pyrethrin, koji su bezbedni za životnu sredinu i ljude. Takođe, neke biljke poput bosiljka, ruzmarina i mente mogu da deluju kao prirodni repelenti za insekte. Možete ih posaditi oko stabla oraha kako biste odbili insekte.

Upotreba mreža i folije

Mreže i folije mogu se koristiti kao fizička barijera protiv štetočina. Na primer, mreže se mogu postaviti oko stabla oraha kako bi sprečili pristup glodara i drugih štetočina orahovim plodovima. Folije se mogu koristiti kao pokrivači za orahove plodove, što će sprečiti napad insekata.

Treba imati na umu da postavljanje mreža i folija može ometati normalan protok vazduha i vode, što može uticati na zdravlje biljaka, pa ih je neophodno pravilno upotrebljavati.

Sprečavanje skladištenja štetočina

Skladištenje oraha u adekvatnim uslovima je važno kako bi se sprečio napad štetočina. Orahove plodove treba čuvati u hermetički zatvorenim kontejnerima kako bi se sprečio ulazak insekata i glodara. Takođe, pre nego što se orahovi plodovi skladište, treba ih pregledati kako bi se uočile eventualne pukotine ili oštećenja na plodovima koji mogu privući štetočine.

Pravilna berba

Pravilna berba takođe može pomoći u sprečavanju napada štetočina. Orahovi plodovi treba da se beru kada su potpuno zreli, a ne pre. Nezreli orahovi plodovi mogu biti podložni napadu štetočina, pa je stoga važno berbu obaviti u pravo vreme. Orahove plodove treba pažljivo ručno brati, kako se ne bi oštetili, što bi moglo da privuče insekte i glodare.

Zaključak

Da zaštitite orahove plodove od glodara i insekata potrebno je da kombinujete različite mere. Važno je redovno održavati stabla oraha, koristiti feromonske klopke, primenjivati insekticide samo kada je to apsolutno neophodno, koristiti prirodna sredstva za zaštitu, postavljati mreže i folije kao fizičke barijere, sprečavati skladištenje štetočina i obavljati berbu u pravo vreme. 

Ove mere će pomoći u uzgoju oraha, u očuvanju zdravlja stabala i proizvodnji zdravih orahovih plodova, čime se obezbeđuje kvalitetan izvor hrane i prihoda za proizvođače.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.