Praktični saveti za sušenje oraha u domaćinstvu

Ukusni orašasti plodovi poput oraha su nezamenljiv deo ishrane. Kada se uzme u obzir da sveže orahove plodove nije uvek moguće pronaći, sušenje oraha postaje idealan način za produžavanje veka trajanja ovog ploda. 

Osim što su sušeni orasi bogati hranjivim materijama, oni se mogu koristiti i kao zdrav međuobrok ili kao sastojak u brojnim receptima. Međutim, mnogi ljudi se plaše sušenja oraha jer nisu sigurni kako to pravilno da urade. 

Zato smo odlučili da u ovom tekstu podelimo sa vama neke praktične savete koji će vam pomoći u procesu sušenja oraha u vašem domu. Bez obzira da li ste amater u kulinarstvu ili iskusni majstor kuhinje, sušeni orasi će zasigurno postati neizostavni deo vaše kuhinje.

Priprema plodova oraha

Pre nego što se upustite u proces sušenja oraha, potrebno je da znate kako pripremiti plodove za ovaj proces. Prvi korak u procesu pripreme je uklanjanje ljuske sa ploda. Iako ovaj proces može biti naporan i zahtevan, postoji nekoliko načina da to uradite. Možete koristiti oraholomku, čiji je cilj da razbije ljusku i olakša proces uklanjanja, ili pak udarati plodove maljem. Nakon uklanjanja ljuske, plodove treba oprati u čistoj vodi kako bi se uklonili ostaci ljuske i prljavštine.

Nakon što očistite plodove, potrebno ih je osušiti kako biste uklonili višak vlage. Ovaj korak je važan jer vlaga može uzrokovati kvarenje oraha tokom procesa skladištenja. Postoji nekoliko načina za sušenje oraha, a najčešće se koriste prirodno sušenje na sobnoj temperaturi ili sušenje u rerni ili dehidratoru hrane.

Sušenje na suncu

Sušenje na suncu je tradicionalni način sušenja oraha, koji se i danas koristi u mnogim ruralnim područjima. Potrebno je odabrati sunčano mesto, na kome ima dovoljno vetra. Orahe stavite u jednom sloju na platno ili na metalnu mrežicu koju ste postavili na drvene letve kako bi se omogućila cirkulacija vazduha ispod.

Vreme sušenja na suncu može biti varijabilno, u zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha. U zavisnosti od uslova, sušenje na suncu može trajati od nekoliko dana do nedelju dana. Važno je obratiti pažnju na vremenske uslove i prekriti orahe ukoliko dođe do kiše.

Sušenje na suncu je efikasan način sušenja oraha koji ne zahteva mnogo ulaganja, osim truda i vremena. Ova metoda sušenja oraha je takođe prirodna i ekološki prihvatljiva.

Sušenje u rerni

Sušenje oraha u rerni takođe je jednostavan proces. Prethodno zagrejte rernu na 50-60 stepeni. Stavite pripremljene plodove na pleh za pečenje ili mrežicu za pečenje, koju prethodno obložite papirom za pečenje. Pazite da plodovi budu u ravnom sloju, kako bi se ravnomerno sušili. Ostavite da se suše u rerni oko 12-24 sata, zavisno od veličine plodova i temperature rerne. Povremeno proveravajte plodove i okrećite ih kako biste osigurali ravnomerno sušenje. Kada su plodovi potpuno suvi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.

Ova metoda sušenja oraha može biti korisna ukoliko imate manju količinu oraha i nemate mogućnost da ih sušite napolju ili u sušari. Ipak, treba biti oprezan prilikom ovog načina sušenja, jer ukoliko orasi ostanu suviše dugo u rerni mogu se prepeći i izgubiti svoj ukus i hranljive sastojke.

Sušenje na dehidratoru hrane

Sušenje oraha na dehidratoru hrane je najbrži i najefikasniji način sušenja. Dehidrator hrane je uređaj koji uklanja vlagu iz hrane pomoću tople i sušne vazdušne struje. Ovaj uređaj ima postavke temperature i vremena koje možete podesiti prema potrebama vaših plodova. 

Proces sušenja u dehidratoru traje između 12 i 24 sata, u zavisnosti od količine i vrste plodova koji se suše. Nakon što su orasi suvi, treba ih ostaviti da se ohlade pre nego što ih skladištite. 

Sušenje oraha udehidratoru hrane može biti skuplje u odnosu na ostale metode, ali će vam uštedeti mnogo vremena i energije u poređenju sa sušenjem na prirodan način. Takođe, ovaj način sušenja oraha zadržava hranljive sastojke i bogat ukus oraha, što ga čini savršenim za dalju upotrebu u kuhinji.

Zaključak

Sušenje oraha u domaćinstvu je prilično jednostavan proces, koji ne zahteva mnogo ulaganja. Postoji nekoliko načina za sušenje oraha, koje smo u ovom tekstu opisali. Prilikom izbora metode, važno je uzeti u obzir količinu oraha, vremenske uslove, kao i opremu koju imate na raspolaganju.

Kako bi orasi bili što kvalitetniji, važno je obratiti pažnju na kvalitet samih oraha pre samog sušenja. Orahove plodove treba prati i sušiti pre same obrade, kako bi se uklonile nečistoće i vlažnost.

Sušeni orasi su odličan dodatak ishrani, bogati su zdravim mastima, proteinima, vlaknima i drugim hranljivim materijama. Kao takvi, oni se mogu koristiti u različitim jelima, slasticama i kolačima. Sušenjem oraha u domaćinstvu možete uštedeti novac i biti sigurni u kvalitet oraha koje koristite u svojoj ishrani.

Važno je napomenuti da sušenje oraha nije jedini način da se produži rok trajanja. Orasi se mogu čuvati i u zamrzivaču, kao i u suvom i tamnom prostoru. Međutim, sušenje oraha je jedan od najpopularnijih načina za produženje roka trajanja, kao i poboljšanje ukusa i arome.

Ukratko, sušenje oraha u domaćinstvu može biti zabavan i koristan proces, koji će vam omogućiti da uživate u ovom ukusnom i hranljivom orahu tokom cele godine. Prateći navedene savete, moći ćete da sušite orase na pravi način, čime ćete sačuvati kvalitet i ukus oraha.

 

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.