Lekovita i Hranljiva Svojstva Oraha

Orah je veoma stara vrsta. Kako se pretpostavlja, prvobitno je nastala kao divlji orah koji je rastao u šumama Azije, a potom se preko Mediterana proširila se po celom svetu. Pokazalo se da je orah biljka velike iskorišćenosti, jer može da se koristi u ishrani, u spravljanju melema i lekova, kao i u izradi nameštaja, oruđa i oružja.

Hranljiva svojstva oraha

Postoji dvadeset i jedna vrsta oraha i svaka je jestiva. U ishrani se najviše koristi domaći orah. Nutritivna vrednost jezgra oraha je ubedljivo najveća u poređenju sa ostalim koštunjavim voćem, s obzirom da sadrži visok nivo hranljivih elemenata. 

Energetska vrednost je vrlo visoka – 654 KCal na 100 grama. Orah sadrži visok nivo dobrih masti i proteina, koji pored energetske vrednosti potpomažu zdravstveno stanje i otpornost organizma.

Najveća nutritivna i lekovita vrednost ploda oraha je u visokoj koncentraciji dobrih masti (65,21 g na 100 grama). Naime, orasi obiluju Omega-3 masnim kiselinama u većoj meri nego drugo voće istog roda, uz veoma visok nivo i Omega-6 masnih kiselina. Ove polinezasićene masne kiseline imaju višestruko blagotvorno dejstvo na naš organizam. One pomažu u borbi protiv upalnih procesa, potpomažu regeneraciju mišića i sagorevanje masti, te jačanju zdravlja srca, mozga i očiju.

Nivo ugljenih hidrata je nizak kao i kod većine koštunjavog voća (13.71 na 100gr) tako da se preporučuje osobama sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom.

Jezgro oraha je dobar izvor proteina i vlakana, jer ih ima u umerenoj meri.

Lekovita svojstva oraha

Vekovima su poznata blagotvorna svojstva oraha na zdravlje ljudi. Tradicionalno se spravljaju melemi, čajevi, tinkture i masti od lista, zelenih plodova, jezgra i pregrada. Sa razvojem farmacije počeli su da se koriste ekstrakti svih delova ploda oraha i listova u industrijskoj  proizvodnji lekova i melema.

Nezreli plodovi, pregrade i listovi sadrže: vitamin C, vitamine grupe B, carotene, tanine, flavonoide, eterično ulje, soli gvožđa i kobalta, kalijum, jod, kalcijum, alfa-hidrojuglon, beta-hidrojuglon i alkaloid juglandin.

Jezgro zrelog ploda sadrži: Omega-3, Omega-6 i Omega-9 masne kiseline, ugljene hidrate, proteine, vlakna, aminokiseline, masno ulje, gliceride, vitamine A, B, C, E, K i P, minerale kalcijum,  kalijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, cink, mangan, sumpor i aluminijum. 

Jezgro oraha ima povoljno dejstvo kao antioksidant, antidijabetik, štiti jetru i smanjuje nivo lipida.

Ekstrakti listova, nezrelog ploda oraha i pregrada koriste se u lečenju dijabetesa, arteroskleroze, artritisa, gihta, metaboličkog sindroma, avitaminoze i mnogih drugih oboljenja.

Orasi svojim sastojcima značajno doprinose imunitetu, pomažu protiv upalnih procesa u organizmu i tako neposredno igraju ulogu u prevenciji karcinoma.

Recepti sa orahom za zdravlje i lepotu koje možete sami da napravite

Jačanje kostiju

Svakodevnim konzumiranjem nekoliko jezgara iskoristićete blagodetna svojstva oraha. Orah sprečava gubitak minerala iz kostiju i pomaže u formiranju kolagena i tako jača ligamente i tetive.

Sprečavanje metaboličkog sindroma i mršavljenje 

Visok sadžaj polinezasićenih masnih kiselina, omega-3 i omega-6 deluje povoljno na nivo lipida u organizmu. Svakodnevno konzumiranje jezgra oraha značajno doprinosi održanju dobre telesne težine i nivoa masnoće u krvi.

Nesanica

Pre spavanja pojedite nekoliko oraha. Zahvaljujući melatoninu i omega-3 kiselinama orah deluje opuštajuće i učiniće da lakše zaspite i da se ujutro probudite sveži.

Protiv bolova

Pomešajte deset supenih kašika usitnjenog orahovog lista sa jednim litrom nerafinisanog maslinovog ulja i ostavite na toplom mestu trideset dana uz svakodnevno mućkanje. Masirajte bolna mesta sa ovom smešom.

Protiv mrlja od vitiliga

Neposredno pre zrenja uberite zelene plodove oraha, te utrljajte unutrašnju stranu kore na mrlje od vitiliga. Trudite se da ne kvasite te delove kože.

Prevencija kancera

Sedam jezgra oraha dnevno sprečava nastanak mnogih oboljenja, pre svega malignih promena i oboljenja digestivnog trakta, zahvaljujući sadržaju antioksidanta  i antiinflamatornih supstanci.

Maska za kosu

Melem protiv opadanja kose i peruti pravi se od 100 grama mlevenih oraha koji se potope u čist alkohol i ostave da stoje 14 dana. Prilikom pranja kose ovaj melem se umasira u teme.

Čaj od opni oraha

Pet opni oraha ostavite da stoje u vodi oko četiri sata. Zatim ih prokuvajte u ključaloj vodi desetak minuta. Ovaj čaj je odličan za pročišćavanje srčanih arterija, i snižavanje telesne temperature.

Melem za želudac i štitnu žlezdu

40 mladih zelenih oraha dobro operite i presecite na pola, stavite ih u litar vode sa 800 gr smeđeg šećera, jedan limun izrezan na kriške i četiri klinčića i ostavite na suncu četrdeset dana. Zatim jedan decilitar ovog koncentrata dodajte u jedan litar čiste komovice. Najbolje ga je piti rashlađenog pre jela, ne bi li se lekovita svojstva oraha najbolje iskoristila.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.