Kasne Jabuke: Koje su Najbolje Sorte?

Kako se leto približava kraju, vreme je da počnemo da razmišljamo o kasnim sadnicama. Zimske sadnice ili kasne jabuke jesu one sorte koje opstaju u hladnijim mesecima. Zahvaljujući povećanoj otpornosti na zimu, ove sorte mogu izdržati izuzetno niske temperature i jake mrazeve.

Zbog ovako posebne izdržljivosti, neke od sorti kasnih jabuka mogu preživeti čak i do leta. Ono što je zanimljivo jeste da ove jabuke nisu spremne za jelo odmah nakon berbe. Umesto toga, ove plodove najbolje je konzumirati nekoliko sedmica ili meseci posle branja.

Dugačko vreme skladištenja i pogodnost za sve vrste obrade samo su neke od prednosti jabuka kao što su Zlatni delišes, Ajdared i Jonagold. 

Pored toga, ove i slične sorte jabuke jednostavne su za transport i imaju stabilnu aromu i ukus. 

Gloster

Prvi put uzgojena na Novom Zelandu, Gloster jabuka krenula je sa masovnom proizvodnjom polovinom prošlog veka. Ova visokoproduktivna plantažna sorta bere se na samom kraju septembra. 

Nakon branja, Gloster se može čuvati u hladnjačama. Ipak, ne preporučuje se da se predugo ostavi tamo. Što se ukusa tiče, odlikuje je slatko-kiseli ukus i blaga aroma. Plod Glostera je veliki i jabuka najčešće ima zelenkasu boju sa tragovima ciklame. 

Ova sorta kasne jabuke odlična je u ulozi oprašivača za druge sorte.

Zlatni delišes

Krajem 19. veka dobili smo prvi Zlatni delišes, a masovna proizvodnja počela je već na samom početku 20. veka. Danas, Zlatni delišes je najzastupljenija sorta jabuka na planeti. 

Iako takođe pripada visokoproduktivnim plantažnim sortama, ova jabuka se ne bere u istom periodu kad i Gloster. Branje ove sorte počinje malo pre, polovinom septembra.

U našim krajevima, često se uzgaja Zlatni delišes, a plod ove kasne jabuke je sočan, kiselkast i sladak u isto vreme. Simetrična, jabuka je zeleno-žućkasta za vreme berbe, a posle dobija limun-žutu nijansu. 

Kožica ploda, iako glatka nakon berbe, može brzo izgubiti svoj šarm. Kada se kožica smežura, plod izgubi na težini. Ipak, ovo se lako može sprečiti skladištenjem u plastičnim folijama. 

Crveni delišes

Još jedna poznata sorta kasnih jabuka jeste Crveni delišes. Ovo drvo srednjeg rasta popularno je u našim krajevima. Mnogi uzgajivači proizvode baš ovu sortu jabuka. 

Crveni delišes ima krupne oble plodove. U mladoj dobi, ipak, plod je oblika obrnute piramide. Kako sazreva, plod se menja i jabuka dobija jarko crvenu boju po kojoj je i poznata. 

Mnogi vole ovu sortu jabuke za kolače zbog slatkog i aromatičnig ukusa, ali je ona dobar  izbor i ukoliko tražite ozbiljan izbor vitamina. Ova jabuka ima najveću koncentraciju antioksidanata, u odnosu na druge sorte. 

Crveni delišes se čuva veoma lako i zahvalna je za transport. 

Greni smit

Greni smit je jabuka koju smo dobili iz Australije. Veruje se da je u drugoj polovini 19. veka prvi put rodilo ovo drvo. Srednjeproduktivna plantažna sorta, Greni smit se koristi i kao oprašivač za druge sorte. 

Ova jabuka bere se poslednja u sezoni, krajem oktobra. Hrskavo i kiselkasto meso ne sadrži visoku količinu šećera. Plod je zelene boje, a u nekim kontinentalnim predelima može biti i crvenast. Ono što je interesantno jeste da je ovaj plod veoma pravilnog okruglog oblika. 

Ajdared

Ukrštanjem sorti Wagener i Jonatan dobili smo sortu jabuka Ajdared. Prvi put, ove jabuke su se pojavile u Americi, a masovno su počele da se proizvode krajem prve polovne 20. veka. U našim krajevima, ovo su najpopularnije kasne jabuke. 

Ova visokoproduktivna sorta spremna je za branje već početkom septembra. U isto vreme kremasto i čvrsto, meso Ajdared jabuke je sočno i kiselkasto. 

Veoma krupni, uglavnom asimetrični polodovi imaju sitne i guste beličaste pege. Ova sorta takođe nema visoku koncentraciju šećera.

Kako dobro podnose transport, ove jabuke se mogu čuvati u hladnjačama sigurno do aprila, a ponekad i do juna.

Jonagold

Ova sorta je takođe prvi put proizvedena u Americi, a masovna proizvodnja voća pod ovim imenom počela nekoliko decenija posle Ajdared sorte. Ova visokoproduktivna jabuka se bere krajem septembra, ali je jedna od vrsta koja nije dobar oprašivač drugim sortama. 

Ukrštanjem sorti Zlatni delišes i Jonatan dobili smo ovu jabuku čije meso je sočno i kiselkasto-slatko. Veliki plodovi su najčešće pravilnog okruglog oblika. Kožica ploda je uglavnom žuta, dok je na nekim delovima pokrivena narandžastom ili crvenom bojom. 

Ove jabuke je moguće čuvati u hladnjačama do polovine februara, a uz prave uslove i do juna meseca.

Breburn

Na Novom Zelandu, polovinom prošlog veka otkrivena je sorta jabuke Breburn. Ovo je danas jedna od najpoznatijih komercijalnih jabuka. 

Hrskava, sočna i bogatog ukusa, Breburn jabuka ima oštar i osvežavajuć ukus. Za berbu dozreva u drugoj polovini oktobra i plod je uglavnom sitan, konusnog oblika.

Svetlozelena boja mladog ploda kasnije prelazi u razliveno crvenilo koje čini ovu jabuku neodoljivo i izgledom i ukusom. 

Mnoge kasne jabuke imaju dosta prednosti. Kako mogu dugo da se skladište u hladnjačama, ove jabuke su isplative. Bogata žetva i jaka struktura glavni su aduti ovih sorti.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.