Zanimljivosti i Benefiti o Kruškama Koje Niste Znali

Kruške su poznate po svojim lekovitim dejstvima. Kao i većina lekova, ni kruška ne bi trebalo da se jede na prazan stomak. Sa druge strane, ne bi je trebalo konzumirati ni nakon teških jela i mesa. 

Krušku možete jesti kao užinu, uz voćnu salatu, u kompotu, soku, ili čak i rakiji. Postoje proizvodi od kruške za svaki uzrast i svaku generaciju. Možda je zato sve generacije i vole. 

Bilo da je Vi volite u kolaču ili kao rakiju viljamovku, sigurno ste primetili da utiče dobro na Vaš organizam.

Na primer, možete uzeti krušku da rešite problem sa crevima i zatvorom. Kruška može povoljno da utiče na nivo šećera u krvi, alergijske reakcije, čak i da spreči teška oboljenja kao što je rak. 

Pune su vitamina

Plod kruške sadrži svaki vitamin potreban ljudima. Zahvaljujući ovom koktelu vitamina, možete imati sjajnu kosu, kožu i nokte, kao i ozbiljan imunitet i intelekt. Vitamini A, B1, B2, C, E, P, PP i S se svi mogu naći u plodu ove voćke. 

Redovno konzumiranje kruške može da utiče povoljno čak i na emocionalnu stabilnost. Zahvaljujući antioksidansima, kruške mogu zaustaviti prerano starenje ćelija. Zbog svih ovih vitamina, kruška je idealna za mršavljenje, jer normalizuje varenje i ubrzava metabolizam.

Ukoliko ste skloni alergijama, kruške su jedna od sigurnijih opcija. Kako ne izazivaju alergijske reakcije, možete ih koristiti koliko želite. Artritis, reuma i osteoporoza se takođe mogu ublažiti sa samo jednom kruškom na dan. 

Štite od dijabetesa

Dijabetes 2 je opaka bolest. Ova šećerna bolest dešava se kada organizam ne može da iskoristi šećer i insulin. Kako dijabetes 2 može godinama biti asimptomatski, teško ga je prepoznati i tretirati na vreme.

Srećom, postoje mnogi načini da se ova podmukla bolest spreči. Jedan od tih načina je konzumiranje kruške. Flavonoid je zaslužan za sprečavanje šećerne bolesti. Tačnije, flavanoli, flavan-3-oli i antocijana igraju glavne uloge u ovome.

Svi oni se nalaze upravo u kruškama. Zbog toga se i preporučuje pacijentima da piju sok od svežih krušaka pola sata pred jelo. Najbolji način da i Vi sprečite dijabetes je da redovno uzimate kruške, a ako im dodate i jabuke, znatno ćete poboljšati svoje šanse u borbi protiv dijabetesa. 

Otklanjaju umor

Ljudima koji imaju probleme sa anemijom, najčešće se savetuje da konzumiraju kruške. Kako manjak crvenih krvnih ćelija može da izazove umor, neophodno je rešiti ga. Kruška može pomoći sa vrtoglavicom, lupanjem srca i gubitkom apetita i imuniteta.

Ukoliko imate neke od ovih tegoba često, pokušajte da uvrstite kruške u ishranu. Na primer, dve veće kruške za desert biće idealne. Ako ih jedete zbog umora ili vrtoglavice, preporučuje se da kruške oljuštite. 

Spuštaju temperaturu i smanjuju kašalj

U periodu gripa i zaraze, neophodno je podizati imunitet često. Jedna kruška na dan može da učini čuda za prehladu. Vekovima unazad, kruške su se koristile za spuštanje temperature. Samo jedna velika čaša svežeg soka može pomoći da se temperatura snizi.

Kašalj i groznica se takođe mogu brzo rešiti uz pomoć ovog voća. Za lečenje bronhitisa, savetuje se što više kruške. Najbolji način je konzumirati kuvanu i pečenu krušku u tom slučaju. 

Utiču na rad srca 

Mnoge voćke utiču povoljno na rad srca. Kruška je jedna od najproduktivnijih u tom smislu. Pune kalijuma i natrijuma, ove voćke smanjuju krvni pritisak. One takođe podstiču izlučivanje tečnosti i rad mišića. 

Ne samo to, kruške mogu uticati i na sprečavanje artritisa i reume. Zahvaljujući visokom nivou folne kiseline, uz proizvode od kruške nećete morati da brinete o ovim oboljenjima. Da biste imali kvalitetan neuro-mišićni rad, biće vam dovoljan svež sok od kruške svaki dan. 

Idealne su za bebe

Možda ste već primetili – bebama se još u najranijoj dobi daju kašice baš od ovog voća. Mnogi lekari se slažu da je upravo kruška najbolja hrana za najmlađe članove Vaše porodice. 

Kako se lako probavljaju, Vaše bebe će ih obožavati. Zbog toga što ne izazivaju alergijske reakcije, definitivno su najbezbednije voće za svaku bebu u razvoju. 

 

Bogate vitaminima i ukusom, kruške se koriste za sve. Možete ih jesti sveže, kuvane ili pečene. Možete napraviti sok, kompot ili veoma kvalitetno alkoholno piće. Kako god da ih konzumirate, uticaće dobro na Vaše zdravlje i raspoloženje!

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.