Blagodeti Jabuke: Zašto je Treba Svakodnevno Konzumirati

Opšte je poznato da je voće zdravo i neophodno za našu dobrobit. Na primer, kajsije čuvaju Vašu kožu i poboljšavaju rad Vašeg srca. Kruške su dobre za usporavanje starenja i zaštitu od dijabetesa, dok su jagode odlične za regulisanje nivoa šećera u krvi. 

Svako voće puno je vitamina, korisnih vlakana i tu je da poboljša Vaše zdravlje i kvalitet života. Jedna voćka koja to može da uradi brzo i kvalitetno jeste jabuka.

Da biste konzumirali jabuku, dovoljno je da je samo operete. Iako je to najčešći izbor, jabuke je moguće i peći, kuvati i sušiti. Možete ih iskoristiti da napravite sok, džem, marmeladu, čak i žele. Jabukovo sirće još je jedan popularan proizvod od ove voćke. 

Bilo da ih jedete sirove, u džemu, soku ili prelepoj piti, jabuke će povoljno uticati na Vaše zdravlje

Bogate su vitaminima

Jabuke sadrže više od 40% vitamina C, ali i vitamine A, B1, B2, B6 i E. Što se tiče vitamina C, imaju čak 4% preporučenog dnevnog unosa. Ono što je bitno znati jeste da jabuku ne treba ljuštiti pre konzumacije.

Naime, svi najkorisniji sastojci u jednoj jabuci nalaze se tik ispod omotača. Dakle, sve što čuva Vaše zdravlje, nalazi se u kori ove moćne voćke. Jedina situacija u kojoj se ne preporučuje jesti koru od jabuke jeste ukoliko osoba ima kamen u žuči. 

Jabuke takođe sadrže i beta karoten koji je od izuzetne važnosti za zdravlje kostiju. Pored beta karotena, sadrže i mnoge druge minerale. Neki od njih su kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor i magnezijum. 

Od svih ovih, kalijum je posebno važan jer daje organizmu priliku da se očisti od štetnih materija prouzrokovanih lošom ili neuravnoteženom ishranom. 

Štite od kardiovaskularnih bolesti 

Broj jedan saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti može vam biti upravo jabuka. Sočne i slatke, ove voćke idealne su za poboljšanje krvnog pritiska. Tako što utiču na nivo lipida u krvi, one efektno sređuju krvni pritisak. 

Pored lipida, jabuke utiču i na nivo antioksidansa u krvi. Ono što je posebno zanimljivo jeste da, kada hrana poveća antioksidativna dejstva, može se smanjiti mogućnost moždanog udara za neverovatnih 50%.

Štite zube i desni

Do bolesti zuba i desni može da dođe brzo i lako. Sa druge strane, adekvatna zaštita Vaših zuba može da zahteva mnogo više Vaše pažnje i posvećenosti. Da brže zaštite Vaše zube, jabuke vam mogu mnogo pomoći.

Poznato je da griženje jabuke i pranje zuba imaju sličan efekat na zubnu gleđ. Kako jabučna kiselina može da ukloni naslage hrane između zuba, preporučljivo je uvek jabuku gristi a ne seckati na manje komade. 

Jabučna kiselina takođe stimuliše desni da brane gleđ od plaka i koren zuba od propadanja.

Pružaju zaštitu od kancera

Mnoge blagodeti jabuke učinile su ovo voće neophodnim za sve nas. Kako sadrže flavonoid kvercetin (hidrosolubilan flavonoid koji pokazuje jaku antioksidantnu i antiinflamatornu aktivnost), doktori najčešće preporučuju upravo jabuke svojim pacijentima. Dobre su za lečenje, ali su još bolje za preventivu bolesti. 

Antioksidansi u jabuci idealni su za borbu protiv kancerogenih ćelija. Ova voćka može pomoći da se spreče rak usta, creva, jednjaka, bubrega, dojke, jajnika i prostate. 

Pomaže pri mršavljenju

Još jedan benefit jabuke jeste to da pomaže u borbi sa viškom kilograma. Ukoliko tražite neku voćku idealnu za užinu tokom Vaše dijete, upravo ste je pronašli.

Jabuka sadrži izuzetno visok nivo vlakana i nizak nivo kalorija. Zbog te kombinacije, konzumacijom jabuka možete lako smanjiti dnevni unos kalorija a opet ostati siti! Jabuke neće samo pomoći da se rešite trenutnog viška kilograma, već pomaže u dugoročnom gubitku kilograma. 

Varenje i regulacija insulina su poboljšani uz pomoć jabuke, što takođe povoljno utiče na mršavljenje. 

Sprečava razvoj dijabetesa

Opaka i opasna bolest, dijabetes može znatno narušiti kvalitet života. Zahvaljujući redovnoj konzumaciji jabuka, dokazano je da možete lako kontrolisati nivo šećera u krvi. Polifenoli, kojima je jabuka bogata, takođe povoljno utiču na regulaciju šećera i pravilno lučenje insulina. 

Vlakna su još jedan adut koji jabuka ima, a koji će uticati na kvalitetno funkcionisanje organizma. Opšte je poznato da su samo dve jabuke nedeljno idealno oružje za borbu sa dijabetesom. 

 

Bilo da ih jedete pre ili posle obroka, jabuke će uvek dobro uticati na Vas. Daće vam neophodnu energiju, kao i pomoć u borbi protiv nekih od najopakijih oboljenja. 

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.