Berba i čuvanje voća: Sve što treba da znate

Berba i čuvanje voća je prastara praksa koja se prenosi sa generacije na generaciju. U davna vremena, plodovi su se sakupljali u izobilju tokom leta i očuvani raznim metodama kako bi se obezbedila njihova dostupnost tokom zime.

Danas su berba i očuvanje voća i dalje od suštinskog značaja u svakodnevnoj praksi mnogih ljudi, bilo da su profesionalni uzgajivači ili kućni baštovani. U ovom blog postu ćemo razgovarati o umetnosti berbe i čuvanja voća, uključujući različite metode i tehnike koje se mogu koristiti za produženje roka trajanja vašeg omiljenog voća.

Izbor odgovarajućeg voća

Odabir pravog voća za čuvanje je ključan za uspešan ishod. Nisu svi plodovi stvoreni jednaki! Neki su pogodniji za očuvanje od drugih. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru voća za konzerviranje:

Zrelost: Voće treba brati kada je zrelo. Prezrelo voće se neće dobro sačuvati, a nedozrelo neće imati potrebnu slatkoću.

Čvrstoća: Čvrsto voće kao što su jabuke, kruške i breskve su pogodnije za konzerviranje, dok su mekše voće poput bobičastog voća pogodnije za zamrzavanje.

Sadržaj kiseline: Voće sa visokim sadržajem kiseline kao što su jagode, maline i kupine su najbolje za konzerviranje, dok slabo kiselo voće kao što su breskve i kruške zahteva dodatne korake kako bi se osigurala njihova bezbednost kada se konzerviraju.

Sadržaj vode: Voće sa visokim sadržajem vode, kao što su dinje i citrusi, ne čuvaju se dobro tradicionalnim metodama, ali može biti dehidrirano.

Berba voća

Prvi korak u očuvanju voća je da se ubere u pravo vreme. Berba plodova u pravo vreme je ključna za očuvanje njihovog kvaliteta, ukusa i hranljive vrednosti. Većina plodova se bere kada su zreli, ali to varira od voća do voća.

Na primer, jabuke se obično beru u kasno leto ili ranu jesen, u zavisnosti od sorte. Kada je jabuka zrela, lako će sići ​​sa drveta ako je lagano povučete. Ako jabuka zahteva mnogo sile da bi se odvojila od grane, još nije spremna. Ako predugo čekate da berete jabuke, one mogu postati prezrele i početi da trunu.

S druge strane, breskve treba brati dok su čvrste reaguju na blagi pritisak. Ako je breskva previše tvrda, još nije zrela, ali ako je previše meka, možda je prezrela i počinje da truli. Šljive treba brati i kada su malo čvrste, ali treba da imaju duboku boju i blago utiskanje kada se pritisnu.

Prilikom berbe plodova,upotreba pravih alata, kao što su oštre makaze za rezidbu, je neophodna kako bi se izbeglo oštećenje ploda ili drveta. Takođe je važno pažljivo rukovati voćem, izbegavajući da ga nagnječite ili probušite. Takođe treba izbegavati berbu plodova kada su mokri, jer to može povećati rizik od razvoja buđi i gljivica.

Čuvanje i skladištenje voća

Nakon berbe plodova, sledeći korak je da ih sačuvate. Postoji mnogo metoda za očuvanje voća, uključujući sušenje, konzerviranje, zamrzavanje i pravljenje džemova i želea. Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke, a metoda koju odaberete zavisiće od vrste voća, količine koju imate i vaših ličnih preferencija.

Zamrzavanje voća

Zamrzavanje je odličan način da sačuvate voće za kasniju upotrebu. Da biste zamrznuli voće, dobro ga operite i osušite, a zatim stavite u jednom sloju na tepsiju za pečenje. Zamrznite voće dok se ne stegne, a zatim ga prebacite u vreću ili posudu za zamrzavanje. Zamrznuto voće može se čuvati do šest meseci.

Konzerviranje voća

Konzerviranje je još jedan popularan način očuvanja voća. Da biste konzervirali voće, moraćete da sterilišete tegle i poklopce, pripremite voće, a zatim ga skuvate u sirupu ili drugoj tečnosti. Voće se zatim pakuje u tegle, a tegle se zatvaraju i obrađuju u vreloj vodenoj “kupki”. Konzervirano voće može se čuvati do godinu dana.

Sušenje voća

Sušenje je odličan način za očuvanje voća bez potrebe za hlađenjem ili konzerviranjem. Da osušite voće, tanko ga isecite i položite to na pleh za pečenje. Osušite voće u rerni ili dehidratoru na niskoj temperaturi dok ne postane kožasto i suvo. Suvo voće se može čuvati do šest meseci.

Kiseljenje

Kiseljenje je odličan način za očuvanje voća i istovremeno dodavanje ukusa. Da biste kiselili voće, moraćete da pripremite rastvor sirćeta i šećera, a zatim dodajte začine i začinsko bilje za dodati ukus. Voće se zatim pakuje u tegle, a sirćetna mešavina se prelije odozgo. Kiselo voće može se čuvati do godinu dana.

Pekmezi i džemovi

Pekmezi i džemovi su ukusan i popularan način za čuvanje i čuvanje voća. Prave se kuvanjem voća, šećera i pektina dok ne dobiju gustu konzistenciju koja se može mazati. Pekmezi se prave od voćnog soka, dok se za džemove koristi pire ili pasirano voće.

Jedna od primarnih prednosti pravljenja pekmeza i džemova je to što vam omogućavaju da uživate u ukusima svežeg voća dugo nakon njihove sezone. Možete ih čuvati mesecima ili čak godinama, osiguravajući da uvek imate pristup svom omiljenom voću. Ovo može biti posebno korisno za ljude koji žive na mestima gde određeni plodovi nisu lako dostupni.

Takođe, pekmezi i džemovi su pogodni za skladištenje i transport voća. Za razliku od svežeg voća, koje se može brzo pokvariti, pekmezi i džemovi mogu dugo da se čuvaju na sobnoj temperaturi. Takođe ih je lako spakovati i poneti sa sobom, što ih čini odličnom opcijom za ručkove, piknike i druge aktivnosti na otvorenom.

Zaključak

Umetnost berbe i čuvanja voća je vanvremenska praksa koja se prenosi kroz generacije. Berba voća u pravo vreme i njegovo pravilno čuvanje ne samo da obezbeđuje dostupnost voća tokom cele godine, već i pomaže u smanjenju bacanja hrane. 

Od konzerviranja do sušenja, postoje brojne metode za očuvanje voća, od kojih svaka ima svoje prednosti i mane.

Međutim, ključ uspešnog očuvanja voća je da odaberete pravi metod za određeno voće i da sledite ispravne tehnike čuvanja. Savladavajući veštinu berbe i čuvanja voća, možemo uživati unagrada za sezonu dugo nakon što je prošlo.

Još
novosti

This site is registered on wpml.org as a development site.