Ova kruška koja je poznata kao Bartlets u Severnoj Americi je ista sorta koja se zove Villiams u mnogim drugim delovima sveta. Prvobitno je otkrivena u Engleskoj 1765. godine od strane učitelja po imenu gospodin Stair. Savršena za jelo ali je takođe glavna sorta koja se koristi u industrijskoj preradi za proizvodnju voćnih sokova i voćnih salata, kao i alkoholnih pića – rakija Viljamovka. Vilijams kruška je kasno letnja sorta lepog je srazmernog oblika (klasičan kruška oblik). Nema rđaste prevlake i veoma sočna kada je potpuno zrela . Odličnog je ukusa jer sadrži puno šećera i mnogo fine kiseline.
Profil:
Plod je srednje velik do velik (160 g – 210 g – 260 g).
Srazmernog je oblika. Kožica ploda je tanka, zelene boje koja postaje žuta kada je plod zreo.
Slatkog ukusa sa srednje izraženom aromom i blagim mirisom.
Meso je sočno, potpuno topivo, slatko-kiselkastog, skladnog i punog ukusa sa prilično jako izraženom plemenitom aromom i mirisom.
Najbolja za upotrebu:
Savršena je za jelo sveža.
Dostupnost:
Od Avgusta do Februara.