Karmen je sorta kruške poreklom iz Italije, nastala ukrštanjem sorti Guyot i Bella di Giugno 1980. godine. Predstavlja ranu letnju sortu kruške koja se bere sredinom meseca jula. Dospeva otprilike 25 dana pre Viljamovke. Ima atraktivan kruškast oblik sa tankim vratom, Karmen ima zeleno-žutu osnovnu boju prekrivenu intezivno crvenim rumenilom koje prekriva 20-30% ploda. Može se čuvati u hladnjači od 2 do 4 meseca.

Profil:

  • Plod je srednje velikih dimenzija (oko 190 g).
  • Kruškastog je oblika sa tankim vratom.
  • Karmen je umereno slatka kruška, blistavo izbalansirane kiselosti.
  • Meso ploda je fine teksture, čvrsto, sočno i aromatično.

Najbolja za upotrebu:

  • Odlična za jelo i salate.

Dostupnost:

  • Od Jula do Novembra.

carmen-kruska